Eskilstuna tar täten in i den gröna framtiden
Det byggs som aldrig förr i Eskilstuna. Med nya lager, myndighetsbyggnader och verksamhetsfastigheter och 700 nya bostäder per år ser den gröna och hållbara staden ljust på framtiden.
– Det här är en bred byggnation, som inte är kopplad till en enda sektor. Mälarsjukhuset byggs ut med en yta motsvarande fyra fotbollsplaner och samtidigt byggs ett nytt polishus och en ny domstolsbyggnad. Dessutom planeras 700 bostäder varje år, berättar kommundirektör Tommy Malm.
När de yngre och äldre blir allt fler har man också satsat kraftigt på att bygga ut välfärden. Därför byggs också nya förskolor, skolor och byggnader för äldreomsorg.
I centrala Eskilstuna, nära Mälardalens universitet, byggs kvarteret Vulkanen ut med nya bostäder och handel. På den historiska mark, som en gång var Eskilstuna slotts humlegård byggs både bostäder, förskola och verksamhetslokaler. Längs ån i västra delen av Munktellstaden växer ett nytt område fram med närhet till förskola, butiker, företag, kultur- och idrottsmöjligheter.
Efter åren av pandemi är också etableringstrycket mycket stort. Det finns det flera anledningar till, menar Tommy:
– Det är en kombination av ett gynnsamt geografiskt läge, vårt bemötande och varumärke och vårt arbete med hållbarhet och kompetensförsörjning. Under mer än 20 års tid har vi haft en stadig befolkningsökning. Idag är vi en universitetsstad, med nytt campus för studenterna, och gynnsamma kommunikationer med Mälartågen och tätare avgångar.
Trots pandemin har också skolresultaten stärkts. Andelen behöriga till gymnasieskolan har höjts med fem procentenheter och andelen med gymnasieexamen har ökat till 93 procent.
– Att vi dessutom har passerat rikssnittet är både viktigt och glädjande och det visar hur otroligt starkt våra medarbetare och skolelever arbetat under den här svåra tiden, säger Tommy.
Samtidigt finns det också utmaningar efter pandemiåren. Vissa branscher inom näringslivet, såsom restauranger, hotell och olika företag inom besöksnäringen, drabbades hårdare än andra under pandemiåren. Det är något man arbetar långsiktigt för att lösa. Glädjande har sommarmånaderna nu varit på rekordnivå med gästnätter för hotellen vilket indikerar en vändning.
2021 valdes Eskilstuna till en av världens femton grönaste städer av Advantage Magazine, något som Tommy Malm är mycket glad över.
– Ingen annan stad under en miljon invånare finns med på listan, vilket är en bekräftelse på att vi ligger långt fram när det gäller hållbarhetsarbete. Det gör Eskilstuna till en attraktiv kommun och företag som vill stärka sitt varumärke kopplat till hållbarhet väljer att etablera sig här, säger han.
Ett exempel på det är att IKEA, när det ska bli cirkulärt, väljer att förlägga sin pilotbutik just i Eskilstuna, där ReTuna återvinningsgalleria redan är etablerat sedan flera år.
– De har själva lyft fram att det inte är någon slump. När de vill utveckla sin affärsmodell vill de göra det i en miljö som kännetecknas av hållbarhet, avslutar Tommy Malm.