Katrineholm och Amazon samarbetar för klimat och miljö
När kommun och näringsliv samarbetar kan det hända mycket. Katrineholms kommun samarbetar nu med Amazon Web Services, AWS, i ett våtmarks projekt som ska klimatanpassa staden och rena dagvatten.
– Amazon har aldrig tidigare genomfört ett så stort våtmarksprojekt någonstans i världen, säger Pascal Tshibanda, kommunikationschef i Katrineholms kommun.
Katrineholm växer så det knakar. Detta, tillsammans med klimatförändringarna, innebär nya krav på infrastruktur för vatten och avlopp och omhändertagandet av dagvatten. Nu har kommunen, dess vattenbolag Katrineholm Vatten och driftbolaget Sörmland Vatten inlett ett samarbetsprojekt med AWS för en mer hållbar framtid. En del i det arbetet är att anlägga en våtmark vid rekreationsområdet Stora Djulö.
– Det är alldeles fantastiskt hur vi har lyckats med det här. Jag tror anledningen är att vi har haft en lång dialog med dem ända sedan de började visa intresse för att etablera sig här. Det har vi med hela näringslivet. Just dagvattenfrågan är en stor utmaning för oss i Katrineholm och därför är det viktigt att de verksamheter som vill etablera sig här även tar ett gemensamt ansvar, säger Linda Aldebert, miljöstrateg och kommunekolog i Katrineholm.
Just det här projektet har man tänkt över i många år, fortsätter hon:
– Vi har en befintlig stor dagvattentunnel inifrån centrum och som mynnar ut i Djulö gärde. Vi ser att den tunneln idag har stora möjligheter att öka kapaciteten och avlasta staden. Men vi ser också att det inte finns någon rening på det vattnet idag. Det är två likvärdiga anledningar till just det läget.
Man har nyss avslutat en förstudie där man tittat på hur stora delar av stadens dagvatten som går till tunneln idag, hur mycket det skulle kunna öka och vilka områden som skulle kunna ansluta för att avlasta avrinning åt andra håll.
– Vi har också tittat på själva marken, där våtmarken ska ligga. Idag är det jordbruksmark där, vilket innebär att en del av den produktiva jordbruksmarken kommer att användas till det här. Nu går vi in i en fas där vi omvärldsbevakar mycket och kikar på andra våtmarker för att få råd och tips. Vi vill att människor, vuxna såväl som barn, ska kunna röra sig i det här området på ett bra sätt och vill hitta smarta sätt att öka den biologiska mångfalden. Våtmarker är generellt en sällsynt naturtyp i våra landskap idag och nu när vi ser att våra sjöar och vattendrag mår sämre och sämre för att varit för dåliga på att jobba med vattenkvaliteten. Då är våtmarker otroliga naturliga filter. Vi ser att det är en jätte stor tillgång i det här området, berättar Linda Aldebert.
Hon hoppas att allt förarbete ska bli klart under 2022 och att man ska kunna börja redan nästa år. Men även detta år händer det mycket kring projektet.
– Vi har ett nära samarbete med Sörmland Vatten, med rensning av tunneln. Det är många steg med anmälningsprocess och tillståndsprocess som ska hanteras. Vi har också anställt nya projektledare på Samhällsbyggnadsförvaltningen så vi är inne i en mycket aktiv fas, avslutar Linda Aldebert.