Skellefteå investerar mest i Sverige
Skellefteå är inne i en tillväxtperiod som kommunen inte skådat på över 20 år. I kommunen är förändringen stor just nu med nya huskroppar, etablering av stora industrier och bidrag till en hållbar omställning. Det som händer i norra Sverige just nu bryter mot tidigare utveckling och gamla invanda föreställningar. En ny berättelse skapas.
Entreprenörsandan i Skellefteå är stor och drivet att få staden att växa och bli en attraktiv plats har funnits länge. Innan man belyser allt som händer i Skellefteå just nu är det dock viktigt att sätta staden i en kontext av Västerbotten och Norrbotten. Här finns kanske själva bakgrunden till den fart med vilken Skellefteå växer just nu.
– Vi har ett fantastiskt samarbete i de nordligaste länen, mellan regionerna och kommunerna med akademin och näringslivet. Vi är intresserade av att lära av varandra och så har det också sett ut historiskt. När vi tar oss an framtiden är ett ännu starkare samarbete över såväl organisatoriska som geografiska gränser en viktig nyckel, konstaterar Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.
Umeå är den kommun som kanske tydligast haft den drivande rollen i Västerbotten tidigare. Men med stora industrietableringar, nya bostäder, Sara Kulturhus och mycket mer intar nu Skellefteå en tydligare roll som tillväxtcentrum. Hållbarhet från alla perspektiv är i fokus.
– Skellefteå kommer att vara ett nav för hållbar utveckling. Ser vi tillbaka några år så gick inte Skellefteås utveckling åt rätt håll. 2015 fattades det beslut om en ny utvecklingsstrategi som baserades på att vi skulle bli 80 000 invånare till 2030; då var det målet offensivt, men nu kommer det kanske till och med behöva revideras. Med allt som händer just nu i norra Sverige behöver vi hitta nya lösningar för hållbara attraktiva boendemiljöer, skapa testmiljöer och nya modeller för allt ifrån utbildning och kompetensattraktion till infrastruktur. Vi behöver också kunna erbjuda ett brett kultur- och fritidsliv. Det innebär också en samhällsomvandling där just den pågående klimatomställningen kan inspirera andra. Vi kommer att bli många fler invånare och från hela världen, men det är en utmaning vi gärna tar oss an, menar Kristina Sundin Jonsson.
”Med allt det som händer just nu” menar Kristina i mångt och mycket den utveckling och omvandling som sker inom industrin – Skellefteås och Västerbottens av tradition starkaste område. Där sticker självklart Northvolts satsning på Europas största batterifabrik på Bergsbyns industriområde i Skellefteå ut. Anläggningen planeras att tas i drift 2025 och kommer då ha medfört att många nya invånare behöver bostad i Skellefteå.
– En stor anledning till att vi är på frammarsch är utvecklingen av industrin och Northvolts satsning är ju drivande i det. Där kommer man att anställa 3 000 personer till 2025, vilket också skapar ytterligare etableringar med minst lika många anställningar. Det innebär att vi på kort tid bland annat behöver attraktiva boenden, menar Kristina och fortsätter:
– Vi har i mångt och mycket gått från att vara en förvaltande till en expanderande kommun, och med satsningar på allt från bostäder, skolor och infrastruktur så som exempelvis utbyggnad av hamnen så är vår investering på 27 miljarder under en 10-årsperiod den största i Sverige per capita.
Vad skulle du säga att allt i slutändan kommer att innebära för Skellefteås framtid?
– Att vi kan vara med på resan mot en hållbar omställning för industrin och samhället i stort är fantastiskt roligt. Det kan bli en modell för andra att inspireras av. Med alla satsningar som görs här, i Västerbotten och i Norrbotten, visar vi att den klassiska ”norrlandsbilden” är felaktig. Det handlar delvis om att bryta med gamla föreställningar. Det är ju här utvecklingen sker just nu.
– Man pratar ju nu också om ”10-minutersstaden”. Här kan man kan kombinera ett kvalificerat arbete med ett gott familjeliv, och alltid med vår fantastiska natur runt hörnet, avslutar Kristina Sundin Jonsson.