High-tech på toppnivå när Oskarshamn möter framtiden
Oskarshamn har en viktig roll i regionen, med många stora industrier och många mindre underleverantörer. Här finns allt från kärnkraft till Scania och Hitachi, högteknologisk verksamhet av rang plus viktig sjukvård. För att fortsätta utveckla och behålla den starka arbetsmarknaden arbetar man sedan lång tid tillbaka med viktiga omvärldsanalyser.
Det berättar Bengt Karlsson Moberg, som är rektor för Nova Utbildning, en kreativ kunskapsmiljö för regionens utveckling. Nova kopplar ihop akademi, näringsliv och offentlig verksamhet och arbetar för att proaktivt driva samhällsutveckling.
– Vi tar hit programutbildningar på eftergymnasial nivå, efterfrågade av näringslivet, liksom spetskompetens från universiteten. Det blir möjligt tack vare vår nära samverkan med KTH, Linnéuniversitetet och Linköpings universitet. Vi har också avtal med andra universitet, som Jönköping, på projektnivå. Vi skannar näringslivets behov och skräddarsyr utbildningar för att stärka kompetensförsörjningen, säger han.
Tack vare dessa viktiga samarbeten finns exempelvis både sjuksköterskeutbildning och förskoleutbildning på plats i Oskarshamn. Nova har också tagit hem yrkeshögskoleutbildningar, YH, i egen regi.
YH-utbildningar är eftergymnasiala utbildningar som är utformade i samarbete med arbetslivet för att leda till jobb. I Oskarshamn erbjuds bland annat Drifttekniker/Processoperatör, Automationsingenjör för hållbar industri 4.0 och Produktionsteknik.
– Näringslivet efterfrågor kortare utbildningar och våra företag och verksamheter ska ha samma möjligheter som i de större städerna. Det här gynnar alla, även individen, för det skapar möjlighet att stanna kvar och utvecklas här samtidigt som det stärker den regionala ekonomin.
Lucas Lodge, som är kommunalråd (M) i Oskarshamn, håller med.
– Industrin i Oskarshamnsregionen är viktig både för oss, regionen och landet som helhet. Det tar vi ansvar för, säger han.
Med hjälp av avtalen med de olika universiteten får Oskarshamn både kapital och kompetens utifrån. Ett av de projekt som drivs i samarbete med KTH är SUNRISE, i syfte att utveckla ny, hållbar kärnkraft.
– Världen skriker efter innovationer inom energifrågorna och Sverige är ett av high-techländerna. Oskarshamn ligger på toppnivå, här finns alla möjligheter när de tekniska universiteten engagerar sig tillsammans med företagen. Då kan vi utvecklas istället för att avstanna, avslutar Bengt Karlsson Moberg.