Expansiva Västernorrland
Ledare: tillsammans skapar vi vägar framåt
Den gröna industriella boomen pågår just nu i Västernorrland. I den bilaga du nu håller i din hand finns några av de berättelser om resan som påbörjats i vårt län. Som landshövding är jag stolt över att vara en del av denna resa och när du nu är min reskamrat en stund vill jag ta tillfället att berätta vad du kan uppleva när du kommer fram till Västernorrland, Höga kusten och Sundsvallsregionen. Vårt län har en rik industrihistoria. Sågverk, pappersbruk och andra industrier längs våra kuster har bidragit till välståndet. Skogen har varit och är fortsatt en viktig råvara och våra älvar har försett oss med el och kraft i hundratals år. Vi är stolta över vår historia men konstaterar samtidigt att vi bär på miljöskulder såväl i mark som i vatten vilket tar generationer att återbetala.
Det är i detta perspektiv vi ska se den nyindustrialisering som pågår idag. Vi har lärt av historien och såväl näringsliv som samhället i stort vet att det är en hållbar grön omställning vi måste och vill skapa tillsammans. En viktig förutsättning för hållbar grön omställning är elen. Vattenkraft och vindkraft står för största delen av elproduktionen i Västernorrland som idag är 99 procent förnybar. Västernorrland har mest installerad vindkraft i hela Sverige, sett till effekt. Sett till elproduktion är Västernorrland den sjätte främsta elproducenten i landet. Från hållbar el är steget inte långt till hållbar energi. Flera av de satsningar som nu görs omfattar såväl produktion av solvärme som fossilfritt bränsle till bland annat sjöfarten och flyget. Satsningar som i hög utsträckning består av cirkulära komponenter: att ta vara på spillvärme och energi för att använda alla resurser så klokt och resurseffektivt som möjligt. Den gröna omställningen handlar också om att kunna leva ett hållbart liv, med goda livsmiljöer, tillgång till utbildning och god samhällsservice. Vår fantastiska natur ger oss tillgång till upplevelser i skog, vid kust och även våra större städer har ett omvittnat rikt friluftsliv.
En del av landskapets natur har skyddats och har en stark attraktionskraft för både lokala besökare och utländska gäster. Alla länets kommuner från Ånge i sydvästra hörnet till Örnsköldsvik i det nordöstra, bär på sina egna berättelser, har sina egna stolta ambassadörer och sina egna smultronställen att visa upp. I Västernorrland finns Höga kusten, ett världsarv, men också ett begrepp och en resurs som möjliggör entreprenörskap och utveckling av olika typer av kreativa och kulturella näringar. Här är den forskning och utvecklingsverksamhet som exempelvis bedrivs vid RISE Processum och Mittuniversitetet i nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor viktiga tillgångar. En bred samhällsomställning krävs och där behöver alla vara med: konsumenter, producenter, offentliga och privata aktörer. Samarbete är avgörande om vi ska lyckas med en hållbar omställning, på jämlika villkor, som samtidigt bidrar till att vi skapar ett samhälle som kan lämnas över till framtida generationer. Vi i Västernorrland är starkt på gång och du är varmt välkommen att följa med på vår resa.
Berit Högman
Landshövding i Västernorrland