Ett samlat Västernorrland nyckeln till framgången
Med etableringar som avlöser varandra i Västernorrlands olika kommuner, omfattande investeringar i många befintliga företag och en starkt påtaglig framåtanda är det lätt att förstå varför Västernorrland som region upplever vind i seglen just nu. Men bakom framgångarna finns ett hårt och långsiktigt arbete från många olika aktörer.
För att känslan är god i länet och regionen råder det inga tvivel om. Mycket har skett, sker och kommer att ske som med all rätta skapat just den goda känslan.
– Det finns en fin framåtanda i länet. Under lång tid har det lagts ner stort arbete kring platser för etablering och ett gemensamt etableringsfrämjande arbete, vilket stärkt den samlade kapaciteten. Det är ett långsiktigt och uthålligt arbete som bäddat för att den här energin nu finns, säger Märta Molin som är regional utvecklingsdirektör vid Region Västernorrland.
En stor nyckel till att många fått upp ögonen för Västernorrland menar Märta är lagarbetet på flera nivåer.
– Att det finns stort framtidshopp bygger i stor utsträckning på att vi har god samverkan inom många områden. Det kan inte nog understrykas att vi har många olika aktörer som driver på mot samma målsättningar. Många aktörer i
länet arbetar enligt gemensamma målsättningar i den regionala utvecklingsstrategin (RUS), ambitioner som man kunnat hålla fast vid över tid.
Det som kännetecknar Region Västernorrlands arbete inom ramen för RUS är de tre tydliga målområdena med underliggande konkretiserande åtgärder. Men det är en sak som kanske sticker ut som viktigare än andra, och som man sedan strategin antogs 2020 lyckats extra bra med, enligt Märta Molin.
– Hela utvecklingsstrategin kännetecknas av att den verkligen knyter an till platsen Västernorrland och att vi ska vara ETT Västernorrland. Principerna som vi har enats om i samarbetet kring länets utveckling handlar om att vi måste samverka på alla olika nivåer, ett flernivåstyre, för att lyckas. Vidare har man också lyckats skapa en känsla
av att det är okej att försöka, att testa och gå i bräschen.
– I länet har vi släppt lite på principen om att alla ska vara helt överens. Det är okej att sticka iväg och att några väljer att gå före för att driva utvecklingen. Som vi ser det inom ramen för att vi ska vara just ETT Västernorrland, så
är det som händer i Ånge och Sollefteå bra för hela Västernorrland. Att Härnösand, Timrå och Sundsvall krokar arm för att säkra en etablering till Torsboda likaså. Och gemensamt stärker detta också Norrland, på samma sätt som eta-
bleringar vi ser i Norr- och Västerbotten, säger Märta Molin.
Varför är Västernorrland så attraktivt för etableringar och satsningar?
– Förutom det långsiktiga arbetet som gjorts av många olika aktörer med att förbereda, marknadsföra och erbjuda olika siter för de här etableringarna så är det klart att energiförsörjningen är en stor bidragande orsak till att Västernorrland är en bra plats, främst då för de energiintensiva etableringar som vi ser på olika håll. Sedan finns det flera faktorer som samspelar och en av dem är att det även finns goda transportmöjligheter.
För Märta Molin personligen är det en inspirerande miljö att befinna sig inom.
– Det är ett otroligt stimulerande och viktigt uppdrag och mycket av regionens roll är ju att koordinera och driva arbetet för hållbar utveckling i länet. Vår gemensamma förmåga att samarbeta kring både möjligheter och utmaningar är god. I vår roll handlar mycket om att bidra till att länets andra aktörer ges bästa möjliga förutsättningar att driva sin egen utveckling.
Men vid sidan av möjligheterna finns också utmaningar.
– En sådan är definitivt infrastrukturen, att den utvecklas och kommer på plats, att vi får dubbelspår på Ostkustbanan och genom detta att den bottniska korridoren som den kallas utvecklas. I övrigt har vi samma utmaningar som många andra regioner i Sverige, kanske främst i norra delen av landet. Kompetensförsörjningen sticker ut och där måste vi arbeta med alla till buds stående verktyg från snabba etableringar i samhället till digitala möjligheter. Att sedan ställa om i länets mindre kommuner, från avveckling till utveckling, kräver också samarbete för att säkra samhällsservicen. Även nödvändigheten av ett bra tempo i hållbar grön omställning utmanar.
Text: Robin Widing