Växjö bygger den smarta staden
Växjö växer och närmar sig nu 100 000 invånare. Tillsammans med privata aktörer bygger kommunen på ett hållbart sätt för att stärka förutsättningarna för att bo, leva och verka. Framtidens Växjö är den hållbara och smarta staden.
En växande stad är också en stad där det byggs. Som en del av visionen Hållbara Växjö 2030 ingår bostadsbyggande och stadsutveckling som två viktiga delar.
– Tack vare politisk enighet var Växjö kommun tidigt ute med miljö- och hållbarhetsarbetet. De första stegen vi tog då har fortsatt och utvecklats till det hållbarhetsarbete vi ser idag med bland annat långt gången träbyggnation
inom ramen för vår träbyggnadsstrategi. Även energiförsörjningen är en viktig pusselbit där vi via vårt kommunala energibolag VEAB producerar helt fossilfri värme, säger Malin Lauber, kommunstyrelsen ordförande. Men hållbarhet är inte det enda området där Växjö utmärker sig. Ambitionen är att Växjö ska bli den smarta staden och det smarta samhället. Ett nära och övergripande samarbete har varit nyckeln.
– Att jobba koncernövergripande med stora samhällsfrågor gör att vi får en sammanhållen process för samhällsutvecklingen. Bland annat har vi ett nära samarbete med näringslivet via både vår näringslivsavdelning och vårt bolag Linnéus Science Park. Många företag inom IT-branschen har skapat ett kluster som gör att vi har kompetensen att bygga den smarta staden i Växjö och regionen i stort. Dessutom har vi flera projekt tillsammans med både näringsliv och Linnéuniversitetet som leder till smarta lösningar, säger Malin Lauber.
Ett tydligt exempel på hur samarbetet mellan olika aktörer lönat sig är arbetet med Crossways – en smart stadsdel i Växjö.
– Det är ett projekt med visionen att med fokus på hållbarhet, samarbete och digitalisering skapa en smart stadsdel. Utmaningarna är många med att bygga smarta bostäder – som komplexitet, kostnader, säkerhetsrisker och integritet – men med rätt strategier och teknologi kan smarta städer också förbättra livskvalitet, minska miljöpåverkan och skapa en mer hållbar och effektiv framtid, konstaterar Malin Lauber. Projektet har pågått ett flertal år med bland annat stor fokus på energifrågan. Projektgruppen startades initialt av de stora aktörerna Skanska, Södra och Combitech, men från och med i år har samarbetet tagits över av Växjö Linnéus Science Park.
– Resultatet är att Crossways ska vara en plats som möjliggör för människor, företag och myndigheter att mötas, utbyta kunskaper, skapa hållbara lösningar och växa in i framtiden. Visionen är alltså Hållbara Växjö 2030. Förutom att år 2030 vara en hållbar stad för klimatet och miljön finns andra målbilder.
– 2030 är Växjö dessutom ekonomiskt och socialt hållbart. Vi har nått de flesta av våra mål i visionen och kommit längre med klimatsmarta transporter, samtidigt som energibolaget VEAB utvecklats. Dessutom ser jag att kommunen kommit längre med digitaliseringen av vår verksamhet än vi har idag. Olika typer av AI-system är vardag inom den kommunala förvaltningen och de digitala verktygen är naturliga komplement inom både skolan och omsorgen.
Malins målbild av Växjö stannar inte heller inom kommunens egna organisationsled. Den sträcker sig längre än så.
– Vi har smarta stadsdelar som möter människors behov av såväl teknologi och digitalisering som natur och rekreation. Vi arbetar med cirkulära affärsmodeller och tillsammans med näringslivet skapar vi innovation. Växjö kommun år 2030 är en kommun där människor vill bo, leva och vara och våra medarbetare är stolta över att vara en del av ett hållbart samhälle, avslutar hon.
Text: Robin Widing