Ljungby en föregångare inom god och nära vård
Att dela hälsodata mellan olika organisationer skulle kunna innebära en stor förbättring inom vården. Den grundtanken ligger bakom ett gemensamt samarbete och forskningsprojekt mellan Region Kronoberg, Ljungby kommun och Campus Ljungby som nu gått in i en spännande fas.
Projektet tar sitt avstamp i att ett närmre och sömlöst samarbete mellan Region Kronoberg och Ljungby kommun ska leda till en mer individanpassad och jämlik vård. I mångt och mycket handlar det om att skapa möjligheter att föra över data mellan de olika organisationerna, vilket nuvarande lagstiftning skapar hinder för.
– Inom ramen för det här forskningsprojektet har vi fått godkännande av etikprövningsnämnden att genomföra den här insamlingen av data och information och dela den mellan våra respektive organisationer vilket vi tror kommer att kunna skapa bättre skräddarsydda vårdinsatser på individnivå, säger Jennie Vidal, kommundirektör i Ljungby.
Genom informationsdriven vård hoppas vi kunna minska antalet vårdkontakter och ge bättre sammanhållen vård för invånarna med målet att minska väntetid och optimera resursutnyttjande och skapa en bättre vårdupplevelse.
– Vi har nu kommit så långt att vi har lyckats sammanföra den insamlade datan och informationen från våra respektive system till en plattform via Högskolan i Halmstad, som med hjälp av AI och forskarstöd analyserar datan
och vi kan redan nu se mönster som kan visa på förbättringspunkter där vi både kan effektivisera resurser och skapa en bättre vårdupplevelse. Vi är mer i ett skarpt läge av ”görande” just nu, säger Martin Myrskog som är regiondirektör.
Varje patient i Ljungby kommun kan ha flera olika kontakter med hälso- och sjukvården och socialtjänsten och allt förs in i journalsystemet. Detsamma gäller vårdbesök inom regionen, men mellan journalsystemen finns idag ingen insyn, trots att det bland all information som finns skulle gå att se mönster kring individers vårdvanor. Det vill man nu se om det går att ändra på, och behovet finns.
– Som det ser ut idag med kompetensförsörjningsbrist inom vården måste vi framöver klara att leverera ännu mer vård med de medel vi har och samtidigt behöver vi ta hand om vår personals arbetstid på ett bättre sätt. Att dela information mellan kommun och region skapar ett underlag för att vi ska kunna resursoptimera och individanpassa vården bättre, menar Jennie.
– I Ljungby finns ungefär 28 500 invånare och de som är över 80 år kommer bara att bli fler. Den demografiska utvecklingen kommer att påverka vår möjlighet att tillhandahålla en god och effektiv vård, så vi måste försöka göra
något annorlunda. När all information framöver läggs in i analysplattformen via Högskolan i Halmstad, så hoppas vi kunna se mönster som vi kan lära oss av och sedan se vilka insatser som behöver göras, förklarar Martin. Utöver detta skapar jag och Jennie gemensamma analysgrupper mellan regionen och kommunen för att bygga bort organisatoriska stuprör.
Projektet har rönt stor uppmärksamhet och regeringskansliet har valt ut tre projekt som de
bevakar extra, och detta är ett av dem.
– Både jag och Martin tycker att det här är väldigt spännande och vi ser stora vinster med att arbeta tillsammans. Som vi ser det kan vi till en början skala upp det här till alla kommuner i Region Kronoberg. Om vi når framgång kan det hjälpa många andra framåt, säger Jennie.
Men allt handlar inte bara om informationsdelning och analys. Samtidigt ser man inom projektet över hur viss vård ska kunna ske närmare patienten, utanför sjukhusmiljön, i hemmet.
– Förutom att fokusera på det vi kallar informationsdriven vård har vi också ett delprojekt om sensorer och smarta hem. Där tittar vi, tillsammans med bland annat det kommunala bostadsbolaget, på hur vi med digitala verktyg och trygghetslösningar via sensorer kan sköta vissa vårdärenden i hemmet med målet att möjliggöra ett mer självständigt liv. Det kan röra sig om hemmonitorering och enkla instrument för att göra vissa mätningar exempelvis, säger
Jennie Vidal.
– Här gäller det att ha en stor lyhördhet kring eventuella svårigheter eller skepsis mot ny teknik, men vi ser att allt fler äldre idag använder ny teknik för sina vårdkontakter. Vi ser det som att vi skapar en testbädd och en miljö för att prova oss fram för att se vad som fungerar. Vi ser att det här med vård av en allt äldre befolkning kommer att påverka alla regioner och kommuner i Sverige och att smarta digitala lösningar tillsammans med samarbete kring
information organisationer emellan kan vara en lösning. Det är spännande att vara i fronten av det, avslutar Martin och Jennie.
Text: Robin Widing