Vetenskapshuset – framtidens mötesplats i Markaryd
Med spännande och kreativa utställningar och aktiviteter inom kemi, naturvetenskap och teknik lockar Vetenskapshuset i Markaryd intresserade i alla åldrar. Den unika mötesplatsen, som vuxit fram i samverkan mellan kommunen och värmepumpstillverkaren NIBE, sätter Markaryd på kartan som en innovativ ort med framåtanda och självförtroende.
– Tanken från kommunens sida är att det här ska bli den naturliga mötesplatsen för affärsutveckling och för företag att träffas, säger John Karlsson, som är näringslivschef i Markaryds kommun. Det har behövts ganska länge, och vi
har fått många önskemål om det.
Vetenskapshuset har också en tydlig koppling till skolan. Bland annat finns här landets mest moderna skolkemilabb, Billys Labb, som etablerats av Bactiguard.
– Kopplingen till skolan är ett av våra fundament. Vi riktar oss mot skolan för att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen och teknik, dels via våra utställningar men också i våra labbmiljöer där skolor kan välja att förlägga sina lektioner. Lektionerna i Billys Labb och i vår maker-verkstad fylls snabbt, vilket är väldigt glädjande. Under våren invigde vi dessutom ett nytt tekniklabb i samarbete med företaget Konecranes, säger Maria Berglund som är verksamhetschef på Vetenskapshuset.
– Många science-parker har små kemilabb, men ofta handlar det då om visningslabb. Vi har ett labb direkt taget från verkligheten, öppet för bokningar från skolor i hela landet, säger John Karlsson.
Vetenskapshuset invigdes i augusti för två år sedan och trycket har varit hårt, både från näringslivet, skolan och allmänheten i och utanför Kronoberg för att komma på besök.
– Vetenskapshuset som mötesplats är det andra benet som vi ska stå på. Vetenskapshuset ska vara en plats för möten, samverkan och en miljö som även kan fungera som företagshotell. Responsen har varit otroligt positiv och det växer ständigt fram nya idéer och initiativ inom verksamheten. Det är en del av det vi vill ska vara vårt dna – vi ska inte stå stilla utan vi vill präglas av förändring, säger Maria Berglund.
Samverkan mellan näringslivet och kommunen är tydlig i alla delar av Vetenskapshuset. I styrelsen sitter representanter från både kommun och näringsliv, något som ger balans och stabilitet Att satsningen på Vetenskapshuset är en investering för en ljus framtid råder det ingen tvekan om.
– Just nu är målet att vi ska befolka Vetenskapshuset med fler människor, idéer och aktiviteter. Vi vill visa upp vad vi kan erbjuda här och framför allt även nå utanför kommungränsen, för Markaryd är en kommun som har mycket att
visa upp och vara stolta över. Men det är också viktigt att den spontana besökaren kan hitta hit och finna nöje i någon av våra utställningar, exempelvis, säger Maria Berglund.
Möjligheterna att nå utanför kommungränsen är goda. Det geografiskt viktiga läget är oerhört gynnsamt, med gräns mot både Halland och Skåne, och för regionen är det viktigt att ha mer verksamhet utanför residensstaden Växjö.
– Mötesplatserna är ofta kopplade till de större städerna, men här blir Markaryd en bra regional samlingspunkt. Ett strategiskt läge med en minuts gångavstånd till järnvägsstationen och 4 minuter från motorvägen, säger John Karlsson.
Text: Robin Widing