Miljardaffär ger en hel region vind i seglen
Det globala teknikföretaget Hitachi Energy med fabriker i grannkommunerna Ludvika och Smedjebacken i Dalarna har tecknat ett av Sveriges största exportkontrakt någonsin. Affären värd 147 miljarder kronor väntas nu medföra mängder av jobb och inte minst stor framtidstro.
Affären grundar sig i att Hitachi Energy ska leverera lösningar inom så kallad HVDC-teknik, högspänd likström, till
den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT:s vindkraftsparker i Nordsjön till både Tyskland och Nederländerna fram till 2031. För både Hitachi Energy och Ludvika, där företaget har sin största svenska fabrik, betyder affären mycket.
– Det betyder det att vi säkrar jobben för en lång tid framöver och att vi behöver investera i vår svenska verksamhet och fortsätta rekrytera nya medarbetare. Det visar även på vår världsledande ställning i branschen och att den gröna energiomställningen driver en ökad efterfrågan på det vi gör här i Ludvika och Sverige, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige.
Framöver kommer man att behöva rekrytera ett stort antal nya anställda, både i Sverige och internationellt.
– Vi har ett enormt rekryteringsbehov framöver, inte enbart på grund av ramavtalet, och behöver anställa över 2000 personer i Sverige de kommande två åren varav merparten till Ludvika.
För Ludvika har Hitachi Energys rekordaffär inneburit nya möjligheter, framtidstro och hopp – men även utmaningar väntar.
– Det här skapar jättegoda möjligheter på alla sätt och vis. Hitachi Energy i Ludvika är världens kraftcentrum, och det är inte bara skryt. De är världsledande och en viktig del av den globala gröna omställningen sedan många år tillbaka. Att de nu tar hem en av Sveriges största ordrar någonsin är ett bevis på det. Det är ett guldläge för Ludvika att lyfta hela staden, men också något vi måste göra tillsammans, säger Maria Skoglund, kommundirektör i Ludvika.
– Vi har ett bra och nära samarbete med berörda kommuner och jobbar tätt ihop med kommunledningarna. Vi har ett stort gemensamt intresse av att exempelvis ny infrastruktur kommer på plats i form av bostäder och möjligheter till smidig pendling in till Ludvika. Men det måste gå ännu fortare så att människor som flyttar hit kan rota sig, menar Tobias Hansson.
Just infrastruktur och bostäder, tillsammans med annan service och utbud, är några saker som Ludvika kommun lägger stor fokus på inför framtiden. Dessutom läggs redan till hösten en grund för ett mer internationellt perspektiv i staden.
– Infrastruktur är en viktig del av vårt arbete. Det ska vara enkelt och smidigt att ta sig till Ludvika, exempelvis med tåg, från Västerås eller Stockholm-Arlanda. Bostäder, industrimark och attraktiv service är andra delar vi behöver arbeta hårt med framöver. Vi har en god dialog med Hitachi Energy och en god inblick i vad som kommer att behövas kopplat till deras stora nyrekryteringar. Bland annat har vi i Samarkand2015, ett gemensamt utvecklingsbolag mellan Ludvika och Smedjebacken, en medflyttarservice som riktar sig till anställda, deras respektive och familj. Dessutom startar vi redan till hösten en internationell grundskola med 50 procent undervisning på engelska, och från och med 2024 kommer vi att driva gymnasieskola med en internationell läroplan, så kallad International Baccalaureate, säger Maria Skoglund.
Hur upplever ni framtidstron och möjligheterna i Ludvika?
– Det känns helt fantastiskt och man får liksom nypa sig i armen för att förstå att det här är sant. Samtidigt är vi medvetna om att det kommer utmaningar och att vi behöver se över våra verksamheter och hur vi arbetar. Men det kommer att bli en häftig resa som vi ska visa att vi klarar av, varje dag.
Text: Robin Widing