Bredden i näringslivet är Faluns stora styrka
Faluns näringsliv är brett och livskraftigt och utvecklas hela tiden. I staden finns 3 500 aktiva små och medelstora företag och de senaste tillskotten är EcoDataCenter och ett nytt regemente.
– Det här betyder oerhört mycket för Falun, berättar kommunstyrelsens ordförande Liza Lundberg. Dels innebär det att företaget gör en större investering i vår kommun, dels handlar det om mängder av arbetstillfällen under uppbyggnaden av själva sajten. Mellan 200–500 byggnadsarbetare kommer att arbeta här under en femårsperiod. När verksamheten är igång kommer EcoDataCenter att vara ett av Faluns största företag, med mellan 130 och 150 arbetstillfällen. EcoDataCenter investerar också i infrastrukturen, genom att bland annat uppdatera en vattenledning från kommunens gamla vattentäkt, för att använda för kylning av datahallarna, vilket också är positivt ur ett beredskapsperspektiv.
Liza är medveten om att det då och då kommer kritik mot datahallarna, inte minst från landets ledarsidor, men hon menar att man måste se på etableringen ur ett längre tidsperspektiv och utifrån betydelsen för både människor och företag.
– Under loppet av en dag använder svensken i gemen en datahall 30 till 40 gånger. Hela vår samhällsstruktur är digitaliserad i en eller annan form, i allt från schemaläggning inom hemtjänsten till de appar man använder när man äter lunch på stan. Allt vi gör är kopplat till information som ska lagras, processas och hanteras och därför behöver vi datahallar, säger hon.
För Liza som är starkt engagerad i frågan om Faluns klimatavtryck känns det särskilt roligt att EcoDataCenter också har hållbarhetsfrågor högt på dagordningen och hon ser det som en mycket positiv utveckling för Faluns kommun.
Att Falun åter blir regementsstad är också en del av den positiva utvecklingen, säger hon:
– Många minns fortfarande Falun som regementsstad så för många i kommunen känns det som att vi är tillbaka där vi ska vara. Det här är en väldigt spännande process för det var längesen man byggde nya regementen i Sverige.
Samtidigt är verksamheten redan igång, på en plats som heter Högbo, och här utbildas redan värnpliktiga. När det nya regementet är uppbyggt och på plats kommer antalet utbildade värnpliktiga att utökas.
De stora etableringarna betyder också mycket för stadens redan befintliga företag.
– Vi har 3 500 aktiva små och medelstora företag i väldigt många branscher. Jag vill mena att de här stora etableringarna gynnar utvecklingen av näringslivet. Det blir fler som flyttar hit vilket både är bra för kompetensförsörjningen i stort men det skapar även en större marknad. Fler aktiva företag skapar synergier och ger bättre förutsättningar för redan etablerade och kommande etableringar. Det är bredden i vårt näringsliv som är Faluns stora styrka, avslutar Liza Lundberg.
Text: Bitte Assarmo