LKAB:s storsatsning: framtiden säkrad i Gällivare
Sedan LKAB gav besked om att de skulle göra sin största omställning mot grönt stål har mycket hänt. 400 miljarder investeras i malmfälten och det säkrar den hållbara framtiden för en lång tid framöver. Men det finns också stora utmaningar.
Det säger Birgitta Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Gällivare:
– Vi genomgår nu den största samhällsomvandlingen genom tiderna efter att LKAB 2010 aviserade att det fanns brytvärd malm mitt under centrala Malmberget. Då påbörjades förberedelserna för den här samhällsomvandlingen, då bostäder och verksamheter flyttas från Malmberget och nya byggs upp i Gällivare. Det finns många fördelar med att ersätta gammalt med nytt, men vi står också inför stora utmaningar.
FRÅN BÖRJAN VAR TIDSPLANEN satt till 2032 men sedan uppstod sprickzoner och andra problem och därför har planen förkortats med sju år. Det innebär att allt måste gå betydligt snabbare än vad som var tänkt från början.
2021 KOM OCKSÅ BESKEDET om att LKAB skulle göra sin största omställning mot grönt stål.
– Det började just här i Gällivare, säger Birgitta, och den omställningen kommer att innebära investeringar på mer än 400 miljarder i malmfälten, och naturligtvis även stora investeringar på andra ställen.
DET SOM SKER ÄR POSITIVT för Gällivare kommun och säkrar framtiden för lång tid framöver. Men för att det ska lyckas måste alla parter arbeta förutsättningsskapande, både kommunen, bolaget och staten.
– Vi har identifierat tre områden som behöver tillgodoses för att detta ska lyckas. Ett av dem är kompetens- och befolkningsförsörjningen, säger Birgitta.
IDAG ÄR GÄLLIVARE en av de svenska kommuner där arbetslösheten är som lägst. Därför behöver staten hitta insatser som hjälper till att öka kompetens men även få människor att flytta hit.
– Här behövs en strategi som innehåller incitament för flytt från södra till norra Sverige, exempelvis skattelättnader, nedskrivning av studielån och liknande. Vi behöver bli fler människor som kan ta de jobb som kommer att finnas här, säger Birgitta.
ETT ANNAT VIKTIGT OMRÅDE är bostadsmarknaden, fortsätter hon:
– Idag har vi ingen kommersiell bostadsmarknad i malmfälten och marknadskrafterna har inte löst bostadsbyggandet i Gällivare. Här behöver staten hitta ett sätt att få igång bostadsbyggandet, för vi behöver bygga
massor. Just nu bygger vi ersättningsbostäder i Gällivare, men vi behöver fler. Vi vill se ett bostadskliv för att främja alla typer av bostäder, från småhus till hyresrätter och bostadsrätter. Vi behöver folk som flyttar hit och bor här permanent och vill gärna se att bostadsbyggare kommer hit och är med om den här samhällsomställningen.
ÄVEN ATTRAKTIONSKRAFTEN är ett viktigt område för Gällivares utveckling in i framtiden.
– Idag flyttar man inte bara till ett jobb, så för att människor ska välja att flytta hit behöver vi skapa ett attraktivt samhälle. Välfärden och infrastrukturen måste fungera, men vi behöver också ha ett rikt kultur- och fritidsliv.
DET HÄR JOBBAR MAN redan nu intensivt med i kommunen. Flytten från Malmberget innebär nya skolor, förskolor och äldreboenden men även ishall och sporthall och ett multiaktivitetshus som ska inrymma kultur och fritid.
DET VIKTIGASTE NU är att alla berörda aktörer samverkar.
– Små kommuner klarar inte det här själva. Den här omställningen gör vi för hela Sverige, och för världen, och då måste också staten skapa förutsättningar, avslutar Birgitta Larsson.