Vad väntar du på?
I hela Sverige ser vi en svagare ekonomi, färre byggprojekt och en konjunktur på sparlåga. I det läget är det lätt att vänta på bättre tider. Men vet du, på Örebro kommuns miljö- och stadsbyggnadsförvaltning gör vi tvärtom, för vi gillar inte att vänta. När det vänder är vi redo!
Ett av våra främsta vapen, inte minst i dessa tider, kallar vi för Örebromodellen. Ett historiskt framgångsrikt och effektivt arbetssätt som gynnar såväl byggaktörer som oss själva och som du kan läsa om i tidigare nummer av Expansiva Örebro.
BOSTADSOMRÅDET TAMARINDEN är ett exempel där vi tillämpar Örebromodellen. Tamarinden har blivit lite av en kändis i Europa för sin innovativa energilösning där husen delar energi. Fastigheterna kopplas till ett gemensamt elförsörjningsnät, och kan genom detta låna energi från varandra. På så sätt sänks effekttopparna som annars är dimensionerande för energisystemet. För att få till en sådan lösning har vi stångats med föråldrade lagar kring energidelning. Lagar som vi drivit på förändring kring. För vi gillar som sagt inte att vänta.
VI TROR ATT GEMENSAMMA elförsörjningsnät, tillsammans med fossilfria energislag såsom solceller, är en förutsättning för att få elen att räcka till när Örebro, Sverige, Europa och världen elektrifieras i en allt snabbare takt.
Och apropå solceller – var ger vi plats för dem? Örebro har en attraktiv position i Sverige för logistikföretag med stora distributionslager (eftersom 70 procent av Sveriges befolkning nås inom tre timmar). Vore det inte bra om vi kunde få dessa fastighetsägare att hyra ut sina tak för placering av solceller? På så sätt kan vi samnyttja ytan samtidigt som vi värnar naturmark från större solcellsetableringar.
ÄVEN OM VI REDAN NU NÅR största delen av Sveriges befolkning på under tre timmar så kan detta ske än mer hållbart inom en snar framtid. Därför arbetar vi aktivt med Oslo–Sthlm 2.55 – Skandinaviens mest lönsamma järnvägsprojekt. Förutom att skapa ännu bättre förutsättningar för hållbara transporter inom Sverige skulle satsningen bidra till att vår region länkas samman med båda huvudstadsområdena, att minska kompetensbristen och att verka försvarsstärkande. Det bästa av allt? Förslag på sträckning och en plan för finansiering finns redan på plats. Nu undrar vi bara vad staten väntar på? För vi gillar ju inte att vänta.
SAMTIDIGT HAR VI FLERA spännande satsningar på hemmaplan. När Örebro växer behöver vi tänka smart och nyttja marken effektivt. Till exempel har flera av Örebros gamla industriområden i takt med stadens tillväxt blivit alltmer centrala, och skapar nu låsningar för en ändamålsenlig stadsutveckling. Därför pågår just nu utveckling av 4 (!) centrala omvandlingsområden.
ETT AV DESSA OMRÅDEN är industriområdet Aspholmen. Där jobbar vi nu tillsammans med befintliga verksamheter för att förflytta områdets karaktär, från ett industriområde till en mer levande, attraktiv och tillgänglig stadsdel för fler örebroare. Som med alla industriområden ställs vi inför utmaningar med till exempel omfattande saneringar – vilket vi ser till att hantera lösningsfokuserat med alla de möjligheter som finns, utan att fastna i gamla hjulspår.
MÖJLIGHETERNA FINNS ÖVERALLT, och vi tänker inte vänta. Vi behöver hela tiden påverka, ut- veckla och vara modiga. Hur tänker du?