Här skapas nya innovativa miljöer
Skellefteå Science City har under sex år varit en viktig del av Skellefteås och Västerbottens utveckling. Med stora nya industrisatsningar blir uppdraget kring skapandet av innovations- och företagsmiljöer och klusterbyggande inom branscher som spel och energi än mer viktigt för framtiden.
2015 startades Skellefteå Science City och på de sex åren har utvecklingen gått framåt i Skellefteå och Västerbotten. Idag tillhör regionen en av Sveriges mest spännande tack vare de enorma satsningar som görs i norra Sverige på hållbara energiomställningar och industriproduktion.
– Vi bildades med syftet att skapa ett bolag som skulle attrahera kompetens och kapital till Skellefteå, men under åren har det utvecklats. Skellefteå Science City ska idag vara spindeln i nätet kring innovation och vi jobbar efter tre olika mål: att bygga internationellt konkurrenskraftiga innovationssystem och förbättra de befintliga, att bygga och drifta innovativa miljöer och att framtidssäkra näringslivet i Skellefteå genom kompetensutveckling, säger Johnny Högberg, vd för Skellefteå Science City.
Just den andra punkten, att skapa nya och attraktiva innovationsmiljöer, har tagit sig uttryck i The Great Northern, ett innovationshus med fokus på digital affärsutveckling, innovationsstöd och start-ups. Nu tas nästa steg genom att utveckla ännu en ny miljö.
– Just nu är vi utvecklingen av en Science Park på Campus i Skellefteå, vilket också kommer att bli en mötesplats för idéutbyte och inspiration, men också hemvist åt en hel del företag i nära samarbete med universitetet, säger Therese Mossberg, Communications manager och fortsätter:
– Det är nästa stora grej för oss och just nu håller vi på att sätta konceptet och innehållet.
Science parken blir en viktig del i Skellefteå Science Citys uppdrag, nämligen att kompetenssäkra inför framtiden. Just nu sker en stark tillväxt inom spelindustrin i norra Sverige. Till hösten kommer cirka 400 elever att gå någon spelutbildning på universitets- eller YH-nivå i Skellefteå.. Det är en stark satsning för att stärka spelbranschen i Norra Sverige som går under namnet Arctic Game Lab. I samarbetet ingår Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden.
– Community-tänket genomsyrar allt i vår verksamhet, och så också spelutvecklingen. Det har funnits utbildningar här i många år, men kompetensen som kommit ut av dem har inte blivit kvar i staden. Det hoppas vi kunna förbättra med en Science Park – att man efter avslutad utbildning kan ta steget in i arbete i Skellefteås spelindustri, berättar Therese.
Hur ska man få talanger att stanna? Jo, man bygger en miljö – ett kluster – som hjälper spelutvecklare att ta steget från utbildning till arbete.
Varför har ni satsat just på spelindustrin och spelutveckling?
– Spelbranschen är ett viktigt komplement till övrig industri här uppe och vi behöver även kreativa inslag. Spelindustrin är enorm och växer stadigt hela tiden. Inom Arctic Game Lab finns 70 spelbolag idag, och det enda som egentligen kan hindra ytterligare utveckling är kompetensförsörjningen. En satsning på området är därför viktigt för att attrahera nya talanger.
Johnny Högberg fyller i:
– Hur ska man få talanger att stanna? Jo, man bygger en miljö – ett kluster – som hjälper spelutvecklare att ta steget från utbildning till arbete, precis som vi gjort inom Arctic Game Lab.
De enorma investeringar som görs i norra Sverige inom industrin – exempelvis Northvolts batterifabrik i Skellefteå – har som gemensam nämnare att de görs med syfte att minska utsläpp av koldioxid och ta steg mot en mer hållbar produktion. Därför finns också en stor satsning på så kallad Cleantech, miljöteknik, inom Skellefteå Science City.
– Det finns en lång tradition och historia av ren energi i norra Sverige och det är ingen slump att exempelvis Northvolt valt att lägga sin anläggning här, menar Sanna Orellano som är Cluster Marketing Manager.
– Vi pratar här om en stor omställning som inte bara kommer att påverka industrin, utan också andra branscher. Ny kompetens kommer att behövas på många olika håll för att klara av att göra en stor omställning mot mer hållbara samhällen. Samverkan branscherna emellan är en nyckel och den finns här idag mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv genom program som syftar till att utveckla företag inom energisektorn, avslutar Sanna Orellano.