Stor innovationskraft i Kronoberg
Innovation är ett område som under lång tid har legat i fokus för svensk näringspolitik. Förmågan till utveckling och förnyelse får en central roll då ekonomin blir alltmer kunskapsbaserad och Tinnovationsdriven.
Traditionellt studerar man främst storstadsregionerna och därför brukar dessa räknas som ekonomins tillväxt- och innovationsmotorer. Det innebär att den innovationsfrämjande politiken grundas på kunskap om hur man främjar innovation i större företag och främst i större städer. Det medför att den befintliga innovationspolitiken riskerar att missa många av de mindre företag som finns i landsbygdskommuner.
Därför har Region Kronoberg låtit genomföra en egen innovationsundersökning i syfte att samla in information om innovationer i företagen i de åtta kommuner som ingår i Kronoberg. I studien har forskare på Jönköpings högskola,
på uppdrag av Region Kronoberg, kartlagt innovationsaktiviteten i Kronobergs företag. I studien har 800 företag i regionen svarat på en rad frågor kring sitt utvecklingsarbete under åren 2017–2019.
Undersökningen, som skett genom telefon- intervjuer med 800 företag i olika näringsgrenar och storleksklasser, genomfördes under perioden maj till september 2020 och visar att det finns en hög innovationsgrad bland alla företagsklasser i regionen.
73 procent av företagen har utvecklat sitt företag eller sina produkter och anses då vara innovativa och ungefär en tiondel av innovatio- nerna anses vara nya för världen och har vad man kallar en hög innovationshöjd.
– Innovationer har en särskild betydelse i att utveckla den teknologiska nivån till högre nivåer. Under en kris, som den nuvarande pandemin på flera sätt är, förändras konkurrensförhållanden och utvecklingen går snabbare än vanligt. Det
är då särskilt viktigt att veta hur innovationskli- matet ser ut för att gynna det ytterligare. Detta är bakgrunden till att vi beställt studien, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Kronoberg.
UTMÄRKANDE FÖR FÖRETAGEN i Region Kronoberg är att de i hög utsträckning samarbetar med varandra. För de flesta företag är ett annat företag den mest värdefulla samarbetspartnern just när det kommer till innovationsaktiviteter och samverkan sker både lokalt, regionalt och nationellt.
För att öka innovationskraften även i offentlig sektor har Region Kronoberg startat Verklighetslabbet. Det är en plats där olika aktörer kan mötas kring gemensamma utmaningar för att utmana traditionella tankemönster och ge nya perspektiv. Genom att involvera både den offentliga sektorn, näringslivet, akademin och länets invånare kan man också bygga en allt större innovationskraft till nytta för hela regionen.