Business region Kronoberg stärker attraktionskraften
Kronoberg är en region i stark tillväxt. Med ett gynnsamt klimat för såväl nyetableringar som redan etablerade företag skapas nya möjligheter för alla branscher.
För att driva tillväxten framåt i regionen startades år 2019 Business Region Kronoberg, BRK. Åtta kommuner slog sig samman med ett gemensamt mål: att öka regionens attraktionskraft. Och det är en kraftsamling som har lyckats, säger Sunny Sandström som är verksamhetschef för Regional utveckling och Hållbar tillväxt.
– Samordningen har stärkt de kommunala funktionerna så att de kan arbeta effektivare och komma längre genom att inte behöva dra allt själva. Samordningen har också lett till en kraftsamling kring strategiskt viktiga frågor som nyföretagande, krisstöd under pandemin, och insatser för företagens kompetensförsörjning.
Efter endast två år är samarbetet alltså redan väl etablerat och bygger på ett stort nätverk med en gemensam filosofi: man delar med sig. Både mellan kommun och region, mellan kommunerna – och mellan företagen. Alla vet att det som gynnar den ena idag, spiller över på de andra imorgon.
Stora delar av den svenska träförädlingen sker i Kronoberg och trä- och skogsnäringen förfogar över många generationers samlade kunskap. Det förvaltas inom både industrin och akademin och Linnéuniversitetets forskning inom området har ett högt internationellt erkännande.
Här finns huvudkontoret för världens största möbelföretag och Electrolux nya labb – här har också Kalmar Industries byggt ett utvecklingscenter för världens modernaste truckar. Det är därför inte förvånande att Kronoberg har:
- Högst varuexport/invånare
- Högst BRP-tillväxt/invånare
- Näst högsta IT-specialiseringen
- Högst jobbtillväxt efter storstadsregionerna
Det bubblande klimatet gynnar både företag som vill expandera och företag som vill etablera sig i regionen. Här finns flera aktörer med olika inriktningar som jobbar med rådgivning både för nya företagsidéer och för företag som vill ta nästa steg. Det finns etablerade samarbeten mellan företagsfrämjande aktörer som kan erbjuda utvecklingsinsatser av olika slag.
– Genom täta dialoger kan vi arbeta med en större geografi än kommungränserna. Genom god kunskap om de olika kommunernas möjligheter har vi hittat ett system där vi kompletterar varandra istället för att konkurrera. Vi hjälps åt att identifiera hinder och möjligheter samt att arbeta med dem tillsammans, avslutar Sunny Sandström.