Gävle hamn – möjliggörare för den gröna omställningen
Den gröna omställningen pågår för fullt i Gävleborg — så även i Gävle hamn, Mellansveriges största logistiknav och Ostkustens största containerterminal. Linda Astner, hållbarhetschef Gävle hamn, berättar mer:
I egenskap av logistiknav och knutpunkt vill vi vara en möjliggörare för den gröna omställningen. De senaste åren har vi sått frön för att möjliggöra klimatvänliga godstransporter tillsammans med hamnaktörerna. Ett exempel är omställningen av bogserbåtarnas drift till fossilfritt.
2020 genomfördes en fördjupad dialog med varuägare och hamnoperatörer, som tydligt visade vikten av att koppla ihop det framväxande gröna energisystemet med ett befintligt logistiksystem som måste förändras. Målbilden är att hamnklustret som helhet ska nå de mål för CO2-minskning och energieffektivisering som följer av Parisavtalet. Bland annat 80 % sänkning av koldioxidutsläppen från hamnområdet, inklusive tillfartsvägar och inseglingsled till 2030.
–Här hoppas vi kunna vara en möjliggörare och katalysator för omställningen av gods transportsystemet, säger Linda Astner.
Ett viktigt fokusområde för programmet är en framtidssäkrad infrastruktur med ”gröna tankzoner” samt att tillräcklig effekt uppnås för elektrifierade hamnkranar, järnväg, laddplatser för lastbilar och elanslutning av fartyg. Viktigt är också att via digitalisering göra hamnprocesserna mer effektiva och där ligger Gävle hamn redan i framkant med den världsunika Port Activity AppTM som visar alla tider innan och under ett fartygsanlöp i realtid.
– Jag hoppas att 2022 blir ett år av fortsatt implementering. Vi planerar för elektrifiering av kajer och kranar i hamnen. Ett regionalt vätgas system börjar också växa fram och som en del av det en lokal vätgasnod i Gävle hamn, avslutar Linda Astner.