Den hemkära krögaren
Hon är kocken som prisats för sina insatser inom svensk gastronomi. Med flertalet restauranger i Stockholm finns hjärtat alltjämt kvar i Söderhamn.
Krögaren Malin Söderström är ett välkänt namn inom restaurangbranschen. Hon har tilldelats Gastronomiska akademiens silvermedalj, ansvarat för den prestigefyllda Nobelmiddagen, blivit utsedd till Årets Krögare på Restauranggalan och var den första kvinnan att tävla i Svenska Kocklandslaget.
Idag driver hon Moderna museets restaurang och The Fishery, en restaurangkedja med smaker från havet. Fisk och skaldjur har genom åren kommit att bli lite av ett signum för Malin Söderström, men så är hon också mer eller mindre uppvuxen i det gamla fiskeläget Skärså i Söderhamns skärgård.
– Det är en levande by där fisket genom historien har stått i fokus. För mig och min familj är det en plats som betyder oerhört mycket, berättar Malin, som tillbringat sin lediga tid där så länge hon kan minnas.
Under två år drev hon tillsammans med sin syster Anna Söderström den anrika och omåttligt populära fiskrestaurangen Albertina i området; sommartid en av Hälsinglands mest välbesökta restauranger.
Sedan dess har duon arbetat på ett nytt gastronomiskt projekt, den här gången på en hälsingegård i Norrala-Sund, strax väster om Skärså. På gården stod ursprungligen en verkstadsbyggnad, använd som båtbyggeri. Efter ett omfattande renoveringsarbete huserar den numera ett restaurangkök, och platsen har fått namnet ”Verkstan i Sund”.
– Det här är ett projekt som har utvecklats och formats under vägens gång. Vi har haft en väldigt flexibel och rörlig målbild, vilket har varit fantastiskt roligt, säger Malin.
Sedan i höstas har man ställt till med en rad evenemang, och tanken är att gården även framåt ska vara en levande plats till glädje för Söderhamnsborna.
– Vi är makalöst glada över all hjälp vi har fått i det här projektet. Vi har fått mycket stöd och hejarop på vägen, både från återkommande gäster men också från bygden i stort, säger Malin, som upplever att det på många sätt är smidigare att driva näringsverksamhet i en mindre stad som Söderhamn jämfört med Stockholm.
Ett nära samarbete med kommunen och korta beslutsvägar har fått processen att flyta på bra, trots olika utmaningar.
– Det har varit lättsamt att få tag på personer och få svar på frågor. Vi har fått tips, kunskap och information från alla håll och kanter, säger Malin Söderström.
I Söderhamn ser hon stora möjligheter för företagande, och anar en attitydförändring som bådar gott inför framtiden.
– Det har alltid funnits en stor entreprenörsanda och en jäklar anamma här. Men jag tror att fler och fler vågar ta steget att göra något på egen hand nu. Jag upplever också att bygden är redo för nya tankar och idéer idag, avslutar Malin.
Besök: soderhamn.se