BRA UTGÅNGSLÄGE NÄR LIDKÖPING SATSAR FÖR FRAMTIDEN
Lidköping har en stark framåtanda och här pågår flera viktiga samhällsbyggnadsprojekt. Här berättar samhällsbyggnadschef Urban Olsson mer om vad det är som gör Lidköping till en så stark kommun.
–Här finns ett bra utgångsläge och goda förutsättningar att utvecklas. Vi har en färsk översiktsplan och en nyligen antagen fördjupad översiktsplan över tätorten som pekar på Lidköpings möjligheter att kunna växa, både inom
näringslivet och när det gäller boende, säger han.
ETT AV DE VIKTIGA PROJEKTEN som just nu pågår är Framnäs.
– Framnäs är egentligen flera projekt. En strandpromenad i ett område intill vattnet, ett inlopp till en småbåtshamn och även en pir för strandbad och liknande. Redan 2024 kommer vi att kunna öppna vissa delar av området. Vi utreder också en lämplig plats för ett helt nytt badhus i samma område.
I SAMMA OMRÅDE ska man också utveckla bostäder. Där är detaljplanearbetet påbörjat och man siktar på att kunna komma ut med samråd under slutet av 2023.
– Samråd är första steget och det känns väldigt bra att vi har haft så högt tempo. Det ligger helt i linje med den politiska intentionen att skapa sjönära boenden och ett attraktivt och livfullt område.
I EN VÄXANDE STAD behövs förstås också bostäder även utanför tätorten. Därför planeras nu ett bostadsprojekt i orten Vinninga, söder om staden.
– Där finns det förutsättningar för ett 70-tal bostäder av blandad bebyggelse, berättar Urban.
URBAN OLSSON HAR VARIT I LIDKÖPING i tre år och ser tydligt att intresset för investeringar ökat. Bland annat har Lantmännen gjort en miljardinvestering på sin anläggning för att bredda sin verksamhet.
– Det är också en stor fördel att vi har en hamn där vi är igång med en större investering för att utveckla hamnverksamheten. På sikt tror vi mycket på att kunna transportera mer gods via sjöfarten och på så vis skapa goda förutsättningar för hållbara transporter, säger han.
EN ANLEDNING till att det går så bra för Lidköping är den goda dialogen med intresserade exploatörer, säger Urban:
– Vi har flera fora för att möta exploatörer, som samhällsbyggnadsfrukostar där vi samlar byggbolag, fastighetsägare och andra aktörer, och vi ger också utrymme för enskilda dialoger där exploatörerna själva får lyfta sina specifika
frågeställningar. Det blir vi erkänt uppskattade för, berättar Urban.
ATT SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR för näringslivet och för nya etableringar är viktigt för Lidköpings vision om att bli 40 000 invånare till 2030. Därför arbetar man också med flera områden, där det finns tillgänglig mark. Ett av dem är Kartåsen.
– Det är ett färdigt område med lediga och byggklara tomter. Några företag har redan börjat etablera sig där. Det ger möjlighet för lokala företag att växa och expandera, men skapar också förutsättningar för företag från andra orter att etablera sin verksamhet här i Lidköping, berättar Urban och tillägger att man ser ett väldigt stort intresse.
I HÖST SÄTTER MAN IGÅNG med detaljplanearbetet över det nya verksamhetsområdet Hovby, söder om Lidköping.
– Vi genomförde en förstudie 2022 och eftersom mycket av marken är kommunägd har vi bra handlingsfrihet och kommer att kunna ge ett bra erbjudande till dem som vill etablera sig. Vi ser ett stort intresse, och stor efterfrå-
gan, från exploatörer att vara med i Lidköpings utvecklingsresa, avslutar Urban.
URBAN OLSSON,
SAMHÄLLSBYGGNADSCHEF