Certifiering för en hållbar transportnäring
Kraven på en hållbar transportnäring ökar allt mer. Fair Transports hållbarhetscertifiering för godstransporter på väg underlättar både för transportörer och deras kunder att följa riktlinjerna och ta steget in i den gröna framtiden.
Kraven och kriterierna är tydliga, och att de certifierade företagen uppfyller uppsatta kriterier följs upp löpande via en oberoende tredjepartsgranskning. På så vis säkerställer certifieringen att transporterna utförs ansvarsfullt, trafiksäkert och klimatsmart, säger Fair Transports verksamhetsledare Maria Werpers Dahl.
SYFTET ÄR FÖRSTÅS en hållbar transportnäring som når miljö- och klimatmålen, nollvisionen och sund konkurrens på lika villkor. Alla hållbarhetsaspekter är viktiga, även de sociala.
Policydokument och rutiner bidrar till att mål nås, att systematiskt arbeta med uppföljning ger kontroll, säker arbetsplats och en trygg samarbetspartner. Därför ställer man också krav på rutinbeskrivningar om hur lagar och regler efterlevs, och alla med svar på frågorna Hur man gör det? och Vad sker om en avvikelse uppstår? Förutom grundkrav så finns mervärdesnivåer som ger möjlighet att ställa högra krav i upphandling och påvisa ett ständigt
förbättringsarbete.
ATT NÅ KLIMATMÅLEN för 2030 ställer krav på transportnäringen. I Fair Transport ställs bland annat krav på miljöklass på fordon och andel förnybart drivmedel.
– Kraven ökar från transportköparna och Fair Transports hjälper dem att välja rätt. Men det handlar inte bara om att följa lagar och regler, utan även om att dokumentera och förankra för att få en kulturförändring. Därför är det positivt
att kraven nu kommer så att vi kan genomföra omställningen och nå målen tillsammans, avslutar Maria Werpers Dahl.
BAKOM FAIR TRANSPORTS står Sveriges Åkeriföretag och Transportföretagen, som arbetar intensivt med omställningen.
an till Nybro kommuns prisbelönta arbete med att gynna pollinatörer och skapar ett unikt och spännande besöksmål för barnfamiljen.
Kommunen utvecklar också den nya stadsdelen Flyebo/Gåsamaden.
– Området är en vidareutveckling av staden och finns i vår framtidsvision för 2040. Att utveckla staden i den riktningen kommer att gynna både den sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarheten, säger Anders.
Området är tänkt att bli ett bostadsområde med blandad bebyggelse, fortsätter han:
– De socioekonomiska frågorna är komplexa och det är viktigt att börja i god tid. Genom en blandad bebyggelse möjliggörs också förutsättningarna för olika upplåtelseformer. Vi planerar förstås också för skolor och fritidsfrågor.
Den nya fördjupade översiktsplanen för Nybro omfattar också 116 hektar mark som ska prövas för verksamheter. Området Åkaren har redan påbörjats och kommer att omfatta omkring
200 000 kvadratmeter när hela området är utbyggt, planerat till 2025.