Den unika Solnamodellen stöttar invånare i arbete
Solna stads näringslivsarbete handlar både om att öka förståelsen för näringslivet och att öka förståelsen för vilken nytta det gör för invånarna.
– Vi har en social klausul på alla våra tekniska upphandlingar och den som vinner ett anbud ska ta emot sommarjobbare och praktikanter. Det är en win-win-situation, säger Evrim Erdal.
Det är detta som är Solnamodellen, en modell som har visat sig vara mycket effektiv och som också underlättas av att Evrim både är näringslivschef och arbetsmarknadschef.
– Det här börjar man titta på i kommunsverige nu och många börjar slå ihop sina politiska nämnder och förvaltningar. I Solna är vi modiga och långt framme i det här tänket, säger hon.
SOLNAMODELLEN HANDLAR OM att samverka nära med företagen och stötta människor ut i arbete, genom näringslivskontakterna. Arbetet har pågått i flera år och skapat många goda kontakter och en bra dialog med lokala företag i Solna.
– Genom våra kontakter kan vi snabbt landa i rätt jobb för rätt person. Företagen har ett enormt hjärta och ser inte bara att de har en fastighet eller ett kontor i Solna, de vill hjälpa till på olika sätt. Vi krokar gärna arm med näringslivet och använder företagen i kommunens prioriterade satsningar, säger Evrim.
NÄRINGSLIVSARBETET handlar främst om ett arbete för att skapa fler arbetstillfällen och ge en god service till företag. Det görs på olika sätt genom mötesforum och dialoger. Kommunen samarbetar med företagen på ett lokalt och konkret sätt, fortsätter hon:
– Vi har exempelvis företagarfredagar tillsammans med kommunstyrelsens ordförande.
SOLNA STAD HAR TAGIT en ledande roll inom arbetsmarknadsarbete sedan flera decennier tillbaka och därmed ett stort ansvar för att rusta solnabor ut i jobb och studier. En av de senaste arbetsmarknadsinsatserna är verksamheten Jobbfabriken, som på ett framgångsrikt sätt hjälper unga in i arbete.
– Vi nådde inte ungdomar när vi hade jobb- sökarverksamhet i stadshuset, vi bestämde då att flytta ut verksamheten till en mötesplats där ungdomarna redan är, och för två och ett halvt år sedan öppnade vi Jobbfabriken i en fritids- gård i Hagalund, berättar Evrim.
PÅ DAGTID ÄR FRITIDSGÅRDEN en jobbsökarverksamhet för ungdomar mellan 18 och 29 år, och eftersom man tagit bort hela remissförfarandet kan de komma på drop-in och direkt få hjälp med att skrivas in.
– Många av de ungdomar som kommer är trötta på att ha flera olika handläggare och när vi frågar vad de vill visar det sig att de ofta bara vill ha en vuxenkontakt som ser dem och kan stötta.
DÄREFTER PÅBÖRJAS en individuell kartläggning, som handlar om att plocka fram de olika styrkorna men också lyssna mycket på vad ungdomarna själva vill. Ungdomarna får en jobbcoach eller studievägledare, och genom det unika samarbetet med näringslivet blir det lättare att hitta skarpa jobb, praktik eller arbetsträningsplatser hos företagen.
– Vi tar hjälp av näringslivet och på företagen får våra solnabor möjlighet att växa. Vår styrka är att kunna matcha rätt, därför återkommer företag till oss när de på nytt söker personal, avslutar Evrim Erdal.