Det är drag i Borlänge
När Stora Enso lade ned pappersbruket i Borlänge blev oron stor. 440 jobb försvann, och 40 underleverantörer drabbades. Men i Borlänge grips man inte av panik i onödan.
– Visst var det chockartat för staden när en del av vår kulturhistoria gick i graven, men vi gillar utmaningar och har gott om jäklar anamma. Det ligger i vårt DNA.
Orden är Åsa Granats, tidigare kommundirektör i Borlänge, som är stolt över hur snabbt man började blicka framåt och hitta nya lösningar.
– Vi riktade in oss på fyra fokusområden: jobben, människorna som jobbat på pappersbruket men också själva anläggningen. Vi insåg att vi måste värna hela branschen och stötta nyetablering och Stora Enso blev en viktig affärspartner i den frågan.
Inom ett år efter beskedet kom ett nytt besked från Borlänge kommun – och ett glädjande sådant:
– 311 dagar efter beskedet om nedläggningen kunde vi hålla en pressträff där kommunen, tillsammans med Stora Enso och Northvolt offentliggjorde att Northvolt köpt sajten av Stora Enso och nu startar sin verksamhet där. Den första detaljplanen för Northvolt togs i full politisk enighet och i en bra dialog med Borlängeborna. Det är första gången Northvolt flyttar in på en färdig sajt och dessutom återanvänder industrimark, säger Åsa.
Att Northvolts etablering kommer att innebära många nya arbetstillfällen är redan klart, men riktigt var det kommer att landa vet man inte i nuläget, berättar Per Sjölander, som är näringslivschef:
– Det har pratats om ett 1000-tal jobb direkt och sedan blir det ju ringar på vattnet utöver detta. Det är en hel kedja som ska fyllas till produktionen och vi tror att mycket av kompetensen redan finns i staden. Tidsplanen är att verksamheten ska vara i full gång 2026–2027. Etableringstrycket i Borlänge är oerhört positivt, inte minst för att man inom kommunen hela tiden arbetar för att skapa bättre förutsättningar. Borlänge är fortfarande en stolt industristad men har gjort en resa till ett mer diversifierat näringsliv, även byggsektorn är oerhört stark.
– Idag är industrin inte längre ett problem utan en del av lösningen på de globala utmaningarna. Vi har också en stark handel, många breda näringsgrenar och vi är en transport- och kommunikationsnod med riksvägar, järnväg och flygplats, säger Åsa.
Även de kreativa och kulturella näringarna blomstrar, med en stark IT-konsulttäthet, en utvecklad musikskola, gymnasium och folkhögskola. Nu får centrala Borlänge också ett nytt campus i centralt läge.
– Här kan man snacka om återbruk, säger Per, när man bygger om det gamla Domusvaruhuset till ett campus mitt i centrum. Borlänges framgångar ligger till stor del i de korta beslutvägarna, säger Per:
– Det är aldrig långt mellan kommun och näringsliv och det sprider sig i flera led. Och det gäller även samverkan regionalt. Här sluter vi upp tillsammans.
Text: Bitte Assarmo