“Det är här det händer”
Gällivare, mitt i landets mest expansiva region, är platsen där framtiden har knackat på dörren. Gruvindustrin miljardsatsar för en grön omställning och världens ögon riktas mot Gällivare. Tusentals jobb kommer att finnas och behovet av inflyttning är stort. Samtidigt pågår också samhällsomvandlingen där ett helt samhälle flyttas. Utmaningarna är många men möjligheterna fler. Gällivare ska vara en attraktiv plats att bo och trivas på, både för befintliga och nya invånare.
Gällivare blir centrum för den Gröna omställningen i och med industrins stora satsning på fossilfritt stål.
– Detta är unikt, historiskt och en fantastisk möjlighet för Gällivare kommun. Det är här det händer! De positiva effekterna av detta är oanade och mångfacetterade. Vi ser många synergieffekter redan nu, säger Birgitta Larsson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.
I Gällivare, mitt i natursköna världsarvet Lapponia, finns också närheten som ger livskvalitet och mer tid över till fritid, aktiviteter och familjen. Cykelavstånd till arbete, skola, till naturen och skidanläggningen Dundret.
– Många dörrar har öppnats och det ger unika möjligheter att stärka stadens attraktivitet ytterligare, säger Jeanette Wäppling (V), Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.
GÄLLIVARE KOMMUN SATSAR PÅ idrott och föreningsliv. Nya idrottsanläggningar har byggts upp de senaste åren. I Kunskapshuset, en prisbelönt specialdesignad byggnad mitt i centrum, finns bland annat skidgymnasiet där många kända personer har gått, exempelvis Tomas Fogdö, Charlotte Kalla, Lina Anderson och nu den högaktuella Emma Ribom.
– Bred tillgång till kultur, idrott och fritidsanläggningar är en viktig byggsten när vi bygger en arktisk småstad i världsklass, säger Henrik Ölvebo (MP), Kommunstyrelsens vice ordförande.
Om några år står även Multiaktivitetshuset klart, 21 000 m2 med aktiviteter, kultur och kreativitet. Huset blir en av landets största träbyggnader och är ritat av den världsberömde kanadensiske arkitekten Michel Green som bland annat designat Paris största träbyggnad.
– Multiaktivitetshuset skapar mötesplatser över generationer med möjlighet till många olika aktiviteter både inom kultur och idrott säger, Henrik Ölvebo.
NÄR STADEN UTVECKLAS står människorna i fokus. Hållbara bostäder är en självklarhet, och nya klimatsmarta lösningar utvecklas snabbt. Lika viktigt är det att erbjuda en bra samhällsservice där skolor, vård och omsorg håller hög kvalitet. Därför stärks skolan med mer personal i klassrummen i låg- och mellanstadiet, och barngrupperna i förskolan minskas.
– Gällivare ska vara en inkluderande kommun, där nyinflyttade känner sig välkomna och där alla ges möjligheter att utvecklas, oavsett könsidentitet, etnicitet, politisk eller religiös åsikt, funktionalitet, språk eller socioekonomiska förhållanden, säger Jeanette Wäppling.
DEN STORA UTMANINGEN ÄR tillgången på bostäder, kompetens, och tillståndsprocesser. En särskild samordnare är tillsatt som tillsammans med fyra arbetsgrupper jobbar med detta. Samverkan är avgörande, säger Birgitta Larsson:
– Därav kommer samverkan mellan myndigheter och övriga aktörer att vara oerhört viktigt. Vi behöver modiga myndigheter! Gällivare kommer att behöva förstärkning i form av många fler bostadsexploatörer, övriga entreprenörer, kvalificerad kompetens inom alla näringar. Det är bara tillsammans som vi kan möjliggöra den gröna omställningen i Gällivare.
– Så vi önskar välkommen till Gällivare. Här är det tio minuter till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter, men också till fjäll, flyg och tåg. En trygg och utvecklande miljö för barn och unga att växa upp i, avslutar Birgitta.