En fossilfri värdekedja från gruva till slutkund
Industriernas gröna omställning pågår för fullt och Luleå ligger i framkant med stora investeringar för en mer hållbar framtid. Bara i Norrbotten investeras en miljard och för residensstaden har det stor betydelse.
Det säger kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli, som ser med tillförsikt på det som händer i regionen just nu.
– Vi har SSAB, Hybrit pilotanläggning, LKAB ställer om, i Boden ligger H2 Green Steel… Det är mycket som händer. Och det vi ser utöver de stora investeringarna är att många mindre och medelstora företag vill etablera sig. Åkeriföretag, mindre industrier, verkstäder – en fossilfri värdekedja från gruva till slutkund inom stålet med väldigt många parter.
SAMTIDIGT INNEBÄR DET också utmaningar, inte minst inom kompetensförsörjningen.
– Det bor inte så många arbetslösa här så vi har ingen arbetskraftsreserv. Vi behöver därför planera för att vara
ett snabbt växande samhälle, och en viktig fråga är hur vi får människor att flytta hit, säger Carina.
MÄNNISKOR FLYTTAR inte längre bara till jobben – det behövs fler värden för att attrahera nya invånare.
– Hur ser vi till att skola, sjukvård och omsorg fungerar? Infrastrukturen? Kultur och fritid? Det behövs stort och smått för att kunna bygga ett större samhälle och de här frågorna jobbar vi ständigt med. Halva jobbet är tekniskt och praktiskt, den andra halvan är mer visionär. Vad är ett bra samhälle? Vad måste man tänka på? Det vi ser är att
de här industrierna vill komma igång snabbt och därför behöver vi också få fram bostäder snabbt, och bygga det som är attraktivt för den som vill flytta kanske 100 mil.
I HAMNEN PÅGÅR två stora projekt, som bidrar till den gröna omställningen: Malmporten, som redan pågått i ett tiotal år och som öppnar upp från Kvarken, och en ny kilometerlång kaj där det även kommer att finnas plats
för ny industrimark. Men i framtiden kommer det att behövas en ännu starkare utveckling i Luleå hamn, säger Carina:
– Det som kommer i framtiden är en mer diversifierad in- och utleverans, både för flytande gods och styckegods i olika former. Vi behöver bygga om hela vår hamn, med inomhushantering, och även bygga upp ett nytt järnvägssystem med nya terminaler för industrins behov. Vi gör just nu en extern finansierings- resa där vi hoppas kunna gå ut med upphandlingen.
LULEÅS UTVECKLING hänger förstås också nära samman med universitetet.
– Det finns nog ingen ort som kan växa så här utan att ha ett universitet, det är enormt viktigt för att få inflyttning och ett diversifierat näringsliv med nya företag inom alla möjliga branscher. Tack vare akademin har vi ett dynamiskt näringsliv, som också är ganska IT-tungt. Vi har både statliga myndigheter och privata företag, som Facebook och deras datacenter, och den vanligaste yrkestiteln här är programmerare, avslutar Carina Sammeli.