”En stolthet och framtidstro vi inte sett på decennier”
– Blickarna riktas mot ett pånyttfött Sollefteå
Återetableringen av Västernorrlands regemente I 21 blev startskottet för en historisk vändning i samhällsutvecklingen. Plötsligt andas Sollefteå ny luft och dessutom har de internationella jättarna Uniper och Sasol EcoFT tagit det första steget mot SkyFuel H2 – en gemensam och världsunik satsning på hållbart flygbränsle vid en anläggning i Hamre.
– Vi upplever en historisk vändning och det känns fantastiskt roligt, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens ord-
förande i Sollefteå.
– Regementet blev startskottet, men för två år sedan satte vi ner foten och tog fram en tillväxtstrategi för var vi vill befinna oss 2035. Där har vi ett mål om att växa till 23 000 invånare, samt att fortsätta att utveckla kommunen kring det faktum att vi är en riktig energikommun som producerar näst mest vattenkraft i Sverige. Här går också stamnätet genom kommunen och vi har i anslutning till det en site där det går att ta ut 600 megawatt. Och det är där den kanske största satsningen av dem alla kommer in i bilden. Uniper tillsammans med företaget Sasol EcoFT har skrivit under en avsiktsförklaring med Sollefteå kommun om ovan nämnda site för utveckling av företaget SkyFuel H2 – en världsunik satsning på hållbart flygbränsle tillverkad av vätgas och kol från biomassa.
– Allt rullar på enligt plan, men det handlar om två stora företag så allt får ta sin tid. Planen är att byggstarten ska ske under 2024 och att produktionen ska vara igång 2027, berättar Johan Andersson. Anläggningen, som den planeras, är den första i sitt slag i världen och skulle kunna förse den svenska flygbranschen med 10 procent av dess
årliga bränslebehov, enligt Uniper. En stark start på omställningen av flyget. För Sollefteå innebär det dessutom en mängd nya arbetstillfällen och ytterligare en skjuts in i framtiden.
– Bara den här satsningen i sig skulle enligt prognos innebära 100 direkta arbetstillfällen, men vi ser också sidoeffekter på sysselsättningen där minst 30–400 jobb kan skapas på hela Hamreområdet där den nya anläggningen planeras, säger Johan.
Varför har Sollefteå och Hamre blivit utvalda för den här satsningen?
– Jag tror att det handlar om att det är en av de mest attraktiva siterna i Sverige just på grund av tillgången till energi. Det är en riktig pärla även sett till landskapet där marken är platt utan kuperad terräng, nära samhället och med bra logistiska möjligheter via järnvägen. Ja, klart är att de samlade satsningarna – som dessutom innehåller planer på ett hotellbygge i Junsele tillsammans med bland andra Junsele Wilderness – har byggt upp en ny självkänsla i kommunen.
– Det har gjort jättemycket och lyft stadens självkänsla och självbild på ett sätt som jag nästan inte trodde var möjligt. Vi känner en stolthet och en framtidstro som nog inte funnits här på flera decennier. Företag, även mindre, vågar satsa och det byggs nya bostäder för att klara en befolkningsökning som vi planlagt för. Vi ser att framtiden är ljus här uppe, avslutar Johan Andersson.
Text: Robin Widing