Framtiden finns i Söderhamn
Det händer mycket i Hudiksvall just nu. I det nya området Kattvikskajen har hyresgästerna redan flyttat in och de stortrivs med läget på sina lägenheter. Det berättar Emma Nordebo-Snygg, som är stadsarkitekt i Hudiksvall.
–Som industriort hade Söderhamn sin höjdpunkt på 1970-talet. Då hade vi 33 000 invånare, men i takt med att industrier flyttat och många unga valde att lämna kommunen kom kommunens befolkning att successivt minska. När sedan regementet lades ner och sjukhuset stängde på 1990-talet blev det väldigt motigt. Och så förblev det ända fram till pandemin. Den vände faktiskt upp och ner på allting, säger han. När pandemin slog till förändrades synen på livet i småstaden. Med mer flexibla sätt att jobba och nya sätt att semestra kom livskvaliteten upp på agendan på ett helt nytt sätt.
– Väldigt många jobb medger att du arbetar digitalt flera dagar i veckan, vilket har haft stor påverkan på stora delar av Sverige. För Söderhamn har det varit en enorm fördel, för här finns fem miljoner människor inom en radie av 30 mil.
Som näringslivschef ser Ola förändringen tydligt. När han började på tjänsten för två och ett halvt år sedan hade kommunens etableringsgrupp tre eller fyra case som de arbetade med – idag är det 21 företag som är intresserade av
att etablera sig.
– Vi har det perfekta läget mitt emellan norr och söder, dessutom har vi gott om el, attraktiv industrimark, och lediga lokaler som i stort sett är nyckelfärdiga och klara att flytta in i för tillverkande företag, berättar han.
Området utanför Söderhamns kust är utpekat nationellt som optimalt när det gäller vindkraft. Totalt projekteras nu nio vindkraftsparker i havet utanför Söderhamn, som totalt ska generera 58 TWh, nästan hälften av vad som produceras i Sverige i stort. Det är alltså otroligt mycket el som ska produceras här. Det lockar förstås många etableringar, många av dem har ju direkt koppling till industrimark som ligger nära kusten och vindkraften. Men framgångarna handlar också om att besöksnäringen fått ett rejält uppsving.
– Söderhamn är en av Sveriges vackraste platser, och under ”hemestertiden” märkte vi att fler och fler upptäckte det. Gästnätterna har dubblerats och vi slår nya rekord varje år. Många är intresserade av Hälsingland och många är
intresserade av havet och här har Söderhamn det bästa av allt. Vi har en otroligt vacker skärgård, enormt mycket kultur med hälsingegårdar och fantastisk mat. Så besöksnäringen har det mycket bra, säger Ola.
Som kommun håller Söderhamn nu på med en tillväxtstrategi med målet att vara 28 000 invånare till 2030. I anslutning till tågstationen växer Söderhamnsporten fram, med Willys och Max och andra butiker och restauranger.
– Det är ett läge som kommer att bli än mer attraktivt när dubbelspåret står färdigt. När Ostkustbanan är klar har vi en timme och 20 minuter till T-centralen och det kommer att påverka. Men den bästa platsen, som ligger precis utanför, har vi sparat lite på. Där skulle vi vilja se en drömetablering i form av något slags hotell, säger Ola.
Och alla undersökningar visar att Söderhamn är helt rätt ute.
– Urbaniseringen har fått ett hack i skivan. Pandemin har varit jobbig för alla men jobbigast för dem som bor i storstäder. Småstäder har fått en nytändning, inte minst bland dagens unga. I en undersökning som nyligen gjordes om unga svenskar visar det sig att 51 procent vill bo i en stad med under 100 000 invånare, avslutar Ola Andersson.
Text: Bitte Assarmo