Full fart framåt i Sandviken
Utbyggnad av datahallarna i Sandviken ger värdefull tillväxt. Den första datahallen är redan driftsatt och den andra har inlämnat
bygglov. Nu kommer effekterna i form av arbetstillfällen, fler bostäder, verksamheter och utbyggd infrastruktur.
– Vi märker av att det händer väldigt mycket nu när avfarten E16 blir klar och man tecknar avtal på det vi kallar handelsområdet Tuna. Det senaste är en markförsäljning till Jula. Vi märker också av att de omkringliggande om-
rådena, som vi håller på och detaljplanelägger, får in förfrågningar. Så det märks helt klart att det är ett tillväxtområde i de norra delarna av Sandviken, säger Pär Jerfström, kommunchef.
Även nya bostäder är på gång, och vid östra infarten har man ett företag som kommer att börja bygga så snart man löst en liten detaljplanändring gällande parkeringar. Att omständigheterna gjort att det blivit lite lugnare för byggarna ser inte Pär som något problem:
– Det har gett oss tid att fortsätta planera, så vi ligger bra till och kan ha diskussioner med företagen. Det är alltså ingen nackdel för oss. Sandvikens kommun jobbar nu tillsammans med Sandviken Energi och Gävle Energi, i ett stort samarbete för att bygga ihop Sandvikens och Gävles fjärrvärmenät. Investeringen, som beviljats 210 miljoner kronor i stöd genom Klimatklivet, beräknas minska koldioxidutsläppen med 46 000 ton per år.
– Det kommer att bli jättebra för Sandviken, säger Pär.
Till satsningarna på infrastruktur hör också den rejäla satsningen på allaktivitetshallen i Storvik och den stora idrottshallen på Jernvallen. Där har Sandvikens kommun satsat totalt 360 miljoner kronor, berättar han:
– Den nya delen blir klar i sommar eller till hösten och då börjar upprustningen av den gamla delen. Idrottshallen på Jernvallen kommer att bli klar hösten 2024. Kommunen har fått finansiellt stöd av Göranssonska Stiftelserna, och vi är mycket glada över att de har kunnat hjälpa oss. Pär berättar också att Sandviken Energi nu kommit igång med ombyggnationen av Rökebo vattenverk, där mycket av kommunens dricksvatten produceras. En ny bioreaktor, med ett sandfilter som renar dricksvattnet naturligt på ungefär samma sätt som grundvatten bildas i naturen, finns nu på plats.
– I perioder har det funnits en bismak på dricksvattnet, men tack vare den nya bioreaktorn kommer problemet att lösas och vi får ett fräscht dricksvatten, avslutar Pär Jerfström.
Text: Bitte Assarmo