Gävle ser framåt: ”Vi har samma ambitioner”
Trots lågkonjunktur och ett avstannat bostadsbyggande ser Gävle kommun framåt med tillförsikt. Stadsutvecklingen planeras med omtanke och höga ambitioner för en mer hållbar framtid.
– Vi har fortfarande samma ambitioner för att utveckla Gävle, det kommer bara att ta lite längre tid, säger Åsa Wiklund Lång (S), Kommunstyrelsens ordförande.
Den planerade omvandlingen och utvecklingen av området Näringen har planerats noga tillsammans med staten. På grund av de rådande omständigheterna och de nya förutsättningarna har kommunen dock begärt en omförhandling
av villkoren.
– 2017 hade vi en panikartad situation, med skriande brist på bostäder, inte minst efter den stora flyktingvågen. Det var ganska innovativt av staten att då försöka koppla ihop infrastruktur med bostadsbyggande men nu när bostads-
byggandet nästan har tvärstannat vill vi dra ut tidslinjen till 2055 istället för 2040, som var den tidigare planen. Men våra ambitioner, att bygga 6 000 nya bostäder, är desamma. Främst handlar tidsförskjutningen om att Trafikverket ännu inte har planerat för sin del av området, förklarar hon:
– En bärande del i avtalet med staten var att de måste flytta godsbangården från området, men det fanns tyvärr inte med i den nationella planen. Logistiskt sett är det omöjligt att jobba med området innan de flytten är klar och såvitt
vi förstår kan det ske tidigast 2038.
För att lugna de företag som redan idag är verksamma på Näringen, och som känner osäkerhet för framtiden, har kommunen gjort klart att de kan vara kvar tills vidare och att kommunen istället börjar utveckla närmast Gävle centrum.
– Vi låter Näringen växa fram från havet och in mot staden, på vår egen mark, då behöver vi inte störa de verksamheter som ändå är så långt borta från ett besked om Trafikverkets planer, säger Åsa.
Och på den egna marken kan kommunen bygga många bostäder, fortsätter hon:
– Det är en otroligt attraktiv mark och en bra början för oss att verkställa stora delar av våra planer. Det är alltså inget stopp i maskineriet, vi behöver bara vara tydligare med etappindelningen. Vi har fått skruva lite i planerna och verkställer det vi verkligen tror på, och det kommunen har full rådighet över. Arbetet med Nyhamnsområdet är i full gång och här planeras både bostäder och något maritimt, som passar för närheten till havet. I västra delarna av kommunen planeras för ett nytt stationsläge för järnväg, Gävle Västra. Stationen kommer att ligga precis intill det stora sjukhuset.
– Det som händer när staten drar om järnvägsspåren är att vi får en anslutning från Dalarna in i centrala Gävle, och där kan vi utveckla stationsområdet som en infrastrukturpunkt och en mycket viktig pendlingsnod och även titta på hur stationsområdet kan utvecklas med vissa typer av verksamheter. Gävle Västra är oerhört viktig som knutpunkt för pendlingsmöjligheterna och för att knyta ihop tåg, riksvägar och möjligheten att ta sig in till stan från västra delarna av Gävle.
Staten gör sin del, berättar hon, men kommunen medfinansierar stora delar.
– Vi vet att statliga investeringar ser till riksbehoven, men för en kommun måste infrastrukturen vara användbar i staden. Därför gör vi nu stora satsningar på gång- och cykelvägar, nya tillfartsvägar, parkeringsmöjligheter och pendlingsmöjligheter. Det är verkligen jättespännande!
Åsa Wiklund Lång avslutar:
– Det farligaste man kan göra just nu är att fastna i situationen här och nu. När man går in i en lågkonjunktur är det viktigt att fortsätta investera, det är det som får samhället att rulla. Därför är det så viktigt för oss att planera för framtiden, trots att det är svårt just nu. Vi förstår att det kommer att ta längre tid än vi önskar, men är fortfarande mycket målmedvetna i att lyckas med den tillväxt vi behöver. Vi tror på utvecklingen i vår kommun.