Gävleborg ökar takten i den gröna omställningen
Gävleborgsregionen har unika förutsättningar för att gå i bräschen för ett integrerat vätgassamhälle och flera viktiga samarbeten är på gång. Anders Lundell, regional vätgaskoordinator på Mid Sweden Hydrogen Valley, berättar mer om allt spännande som händer:
– Vi har jobbat med vätgas i ganska många år nu och utvecklingen är väldigt intressant. Flera anläggningar för produktion av elektrolysörer, som är nödvändiga för produktionen av fossilfritt stål men också för transportsektorn
och energilagring, är på gång att invigas.
Efter sommaren kommer Europas störs-
ta elektrolysör att invigas i Ovako. Mindre elektrolysörer byggs också i Gävle hamn och på Alleimas område, för olika ändamål. Gävleborgsregionen har varit tidigt ute och nu börjar alltfler regioner runt om i Europa haka på.
– Idag jobbar hela Europa med att i snabb takt försöka göra sig fria från fossila bränslen och vi får fler och fler förfrågningar från andra europeiska regioner som vill kroka arm och se hur vi kan göra bästa möjliga nytta med de kunskaper och det arbete vi redan påbörjat, säger Anders.
Samtidigt finns det också fler företag i Gävleborgsregionen som vill etablera sig i anslutning till de industriområden där det finns en intressant infrastruktur, berättar han:
– Det är en utmaning både för regionen och för resten av Sverige att tillgodose näringslivet med tillräcklig effekt i energinätet, och vi har ett bra läge just här på gränsen mellan elområde 2 och 3. Här finns både god tillgång på energi och kompetens till verksamheterna. Den sektorsamverkan som finns i Mid Sweden Hydrogen Valley gör Gävleborg till en attraktiv region där människor vill stanna och studera och bosätta sig. Därför är det oerhört viktigt regionen stöttar näringslivet och verkligen utnyttjar potentialen i möjligheterna, säger Anders:
– Vi kan inte sitta och vara nöjda med vad vi har gjort. Nu gäller det att fortsätta att hålla i det här, och våra möjligheter i det läge vi har just nu. Det går inte att bortse från den oro som finns runt om i världen, med energikris i Europa och kriget i Ukraina. Det påverkar oss även här. Det vi kan göra med vätgas handlar också om att kunna skapa ett mindre sårbart samhälle, som är tryggare och mer motståndskraftigt.
Dagens energisystem möter många utmaningar, både när det gäller lagringsmöjligheterna och möjligheten att kunna reglera och hantera frekvens i kraftnätet.
– Man kan inte bara stoppa in energi i kraftnätet, man behöver också ha ett jämnt flöde, något man jobbar mycket intensivt med. Olika typer av lagring av exempelvis vätgas kan möjliggöra det, menar Anders. Något man är duktig på i Europa, men som ännu inte påbörjats i särskilt stor utsträckning i Sverige, är att distribuera energi via pipelines,
alltså gasledningar istället för elledningar. Det skulle kunna vara ett bra komplement och avlasta det energinät vi har idag.
Genom samarbeten med andra regioner runt om i Europa kan utvecklingen snabbas på, samtidigt som möjligheter skapas för Gävleborgsregionen.
– I samverkan med andra regioner kan vi komma åt EU-stöd och få bidrag för något som skulle kunna användas för forskning, i inno-vationssystem och i våra science parks. Vi har positionerat oss som en intressant samarbets-
partner och vet vilka som är intressanta för oss. Det här är värdeskapande både för Gävleborg och för utvecklingen i hela Europa, säger Anders Lundell och avslutar:
– I en tid av förändring vill vi gärna veta vad man tjänar på det här. Det här är en fråga för oss alla och vi behöver börja agera nu och göra det tillsammans. Om vi vågar se möjligheterna kan vi bygga ett tryggare samhälle tillsammans, inte bara för näringslivet utan även för oss som bor här. Vi skapar en trevligare livsmiljö samtidigt som vi blir mer självförsörjande och ger våra framtida generationer möjligheter till gröna jobb och hållbar sysselsättning.
Text: Bitte Assarmo