Ledare: Expansiva Västerbotten
I Västerbotten och norra Sverige pågår en historisk grön omställning av samhället. Här sker rekordstora investeringar i den gröna omställningen av Sverige, industrins klimatomställning, och den cirkulära ekonomin. Vår del av landet har också en nyckelroll i energiförsörjningen.
Många av er som läser detta känner kanske till att den gröna omställningen av industrin och samhället innebär att Västerbotten och Norrbotten har potential att växa med 100 000 invånare.
Det säkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina påverkar förutsättningarna för den gröna omställningen av samhället. En viktig slutsats är att vi måste fortsätta arbetet med att investera i hållbar tillväxt och på så sätt bygga ett mer robust samhälle.
Fokus bör därför ligga på att säkerställa tillgången till grön och säker el. I det ingår att påskynda arbetet med att tillföra mer energi. I mitt uppdrag som myndighetschef ingår också att leda arbetet med att utveckla och förbättra de tillståndsprocesser som har betydelse för tillväxttakten.
Northvolt AB, Boliden, Komatsu, Volvo lastvagnar, och SCA är några av de företag som nu formar nästa industriepok i kuststäderna i Umeå och Skellefteå. Setra i Malå och Rototilt i Vindeln investerar i Västerbottens inland vid sidan av utveckling av gruvor och vindkraft.
Bostadsbyggandet tar fart i städerna och på landsbygden. Vi fortsätter bygga och investera i infrastrukturen och knyter samman Sveriges mest tätbefolkade region utan dagtågtrafik i och med bygget av Norrbotniabanan.
Varför välja Västerbotten och norra Sverige? Låt mig ge dig några goda skäl:
Kunnande, kompetens, tradition
En stor del av den industrikompetens som finns i Sverige hittar man längs med Norrlandskusten. Det gör det också möjligt att ställa om mellan olika typer av industrier. Vi erbjuder 100 procent energi till Europas lägsta pris.
Närhet mellan beslutsfattare, akademin och näringsliv
I norra Sverige har vi närhet mellan beslutsfattare, akademi och näringsliv. Våra myndigheter har kompetens och erfarenhet av att hantera storskalig och komplex industri, både på lokal och regional nivå. Företag och offentliga myndigheter har ett nära samarbete med universitet och andra utbildningsanordnare för att snabbt kunna arbeta fram utbildningar som matchar de behov som finns på arbetsmarknaden.
Attraktiva livsmiljöer
Våra mellanstora städer Umeå och Skellefteå är storstäder i miniatyr. Vi rankas som nummer 1 av EU när det gäller att erbjuda goda livsförutsättningar i EU Social Progress. Design, kultur, och kreativitet behövs för att skapa attraktiva och hållbara livsmiljöer där människor vill bo och leva.
Var med du också på vår gemensamma resa mot Europas mest attraktiva och hållbara region!
Helene Hellmark Knutsson
Landshövding Västerbottens län