Ledare: Framtiden finns i Jönköpings län
Insikten om vad som skapar attraktivitet för företag och människor i ett län eller i en kommun är grundläggande för att tillhöra morgondagens vinnare. Det räcker dock inte att bara förstå vilka förändringar som är nödvändiga. En utvecklingsresa förutsätter också stora mått av samarbete och nytänkande, men även mod för att göra de omställningar som krävs på regional, kommunal och individuell nivå.
Jönköpings län har vi bestämt oss för att vi ska vara Sveriges mest hållbara, attraktiva och tillgängliga län år 2035. Det är visionen för den gemensamma utvecklingsstrategi som vi har tagit fram för länet. Och resan dit har redan kommit en bra bit på väg.
Jönköpings län ligger mitt emellan Sveriges tre storstadsområden, men också mellan tre skandinaviska huvudstäder. Det är ingen tillfällighet att till exempel Ikea har placerat sitt Nordenlager här. E-handel och logistik är ett av fem regionala styrkeområden som vi har identifierat i vår specialiseringsstrategi för länet – framtidsnäringar som vi tillsammans med andra regionala och lokala aktörer fokuserar extra på att utveckla vidare. Övriga styrkeområden är smart industri/kunskapsintensiva tillverkningsföretag, skogsnäring och träförädling, besöksnäring samt livsmedel och livsmedelsförädling. Vi inleder nu också en satsning för att få hit fler utländska företagsetableringar och investeringar.
Framväxten av nya och mer kunskapsintensiva branscher i länet fordrar att vi säkrar kompetensförsörjningen. Med pengar från EU:s strukturfonder sker en omfattande satsning på kompetensutveckling av yrkesverksamma i länet. Vi har också utvecklat ett brett utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Jönköping University kännetecknas av internationalisering och entreprenörsanda. Inom såväl utbildning som forskning sker ett nära samarbete med näringsliv och samhälle. I anslutning till Jönköping University pågår bygget av Science Park Towers som skapar nästa stora mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation. När de nya stambanorna för höghastighetståg står färdiga, med flera stationer i länet, öppnar sig en enorm arbetsmarknad som kommer vara positiv för kompetensförsörjningen för företag i hela södra Sverige.
Den enskilde individen måste stå i centrum för att Jönköpings län ska bli Sveriges mest hållbara, attraktiva och tillgängliga län. Alla länsinvånare måste trivas, utvecklas och må bra. Det förutsätter bland annat ett rikt kulturutbud och en högkvalitativ sjukvård, men också ett inkluderande samhälle där vi respekterar och värdesätter varandras olikheter. Inte bara för att vi måste, utan för att vi är övertygade om att det är den rätta vägen för att skapa ett län som präglas av medmänsklighet, dynamik och en hållbar regional och lokal utveckling utöver det vanliga.
Välkommen att ta en närmare titt på Jönköpings län!
Karin Hermansson
Regional utvecklingsdirektör
Region Jönköpings län