Ledare: Uppsala län växer
Uppsala län har störst tillväxtpotential av alla regioner i Norden, bara fyra huvudstadsregioner placerar sig högre. Det konstaterade Nordiska ministerrådet i sin rapport State of the Nordic Region 2020.
Nordiska ministerrådets bedömning utgår från ett särskilt index som används för att mäta hur bra förutsättningar olika regioner har, bland annat utifrån demografi, arbetsmarknad och ekonomi. Jag kommer inte att utveckla de exakta beräkningsgrunderna i detalj, men jag tänkte göra några egna betraktelser som kan förklara den höga tillväxtpotentialen.
VI BLIR VÄLDIGT MÅNGA fler invånare i Uppsala län år från år. För sjätte året i rad ökar länets befolkning mest av landets samtliga 21 län. Under 2022 kommer vi att kunna konstatera att över 400 000 invånare bor i länet. Troligtvis utgör några av dessa en del av den arbetskraft som länets globala, kunskapsintensiva företag emellanåt har svårt rekrytera.
Flera av de nya invånarna kommer till länet för att studera eller forska på Uppsala universitet eller SLU. Våra två välrenommerade akademier bidrar till att utbildningsnivån i länet tillhör landets högsta. Via globalt uppkopplade forskarnätverk bidrar de också med en internationell infrastruktur för kunskapsutbyte som gagnar hela länets näringsliv.
Inom flera områden är samarbetet mellan akademin och näringsliv av allra högsta kvalitet. I vissa fall rent av i världsklass. Ett exempel på detta är UIC som är en av de allra främsta universitetsanknutna företagsinkubatorerna. Investerarna känner också till detta och tillförde UIC-bolagen närmare 800 miljoner kronor i riskkapital under 2021.
I Uppsala län är många verksamma inom den offentliga sektorn. Som landshövding är jag en av dem. Mitt uppdrag innebär att jag ska främja en hållbar utveckling i länet. Även om det finns utmaningar bedömer jag att det finns en god regional samsyn för hur det hållbara och växande länet ska utformas.
TVÅ FRÅGOR SOM JAG med flera hanterar har en avgörande betydelse för länets fortsatta utveckling. Den ena är att se till att det ingångna avtalet om fyra järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm fullföljs. Den andra är att se till försörjningen av elkraft till länet räcker till för att människor och företag ska kunna verka, etablera sig och utvecklas i Uppsala län.
Om de planerade kapacitetshöjningarna i järnvägsnätet och i elledningarna från norra Sverige färdigställs enligt tidtabell är jag övertygad om att vår femteplats på Nordiska ministerrådets rankinglista kommer att vara orubbad för lång tid.
GRÖN OCH VÄLMÅENDE FRAMTID FÖR UPPSALA
UPPSALA HAR SOM VÄLMÅENDE och växande kommun både ansvar och möjligheter att visa vägen för en samhällsutveckling där den gröna omställningen står i fokus. Detta är också nyckeln till framtidens jobb.
Uppsalas position som framgångsrik aktör inom miljö- och klimatområdet ger oss förutsättningar för hållbar stadsutveckling. Redan år 2018 blev vi utnämnda till världens bästa klimatstad och år 2020 var vi för andra året i rad Sveriges ledande klimatstad. Arbetet fortsätter nu med tydliga politiska ambitioner och många konkreta förslag. Inte minst det så kallade Uppsalapaketet som innebär två nya järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala, nya kollektivtrafikstråk, en ny tågstation vid Bergsbrunna och nya bostadsområden i de södra stadsdelarna.
Satsningen på de södra stadsdelarna medför 33 000 nya bostäder i olika upplåtelseformer i närhet till både natur, järnväg och lokal kollektivtrafik. Den kommer att tillgodose omkring en tredjedel av bostadsbehovet för de 100 000 nya Uppsalabor som staden kommer att växa med fram till år 2050. Bostäderna kommer byggas i parkmiljö i hållbara material med trä i fokus. Med den nya spårvägen reser Uppsalaborna hållbart, snabbt och bekvämt till övriga delar av staden. Inte minst skapar expansionen många nya jobb. Vi bygger stadsdelar för både nya och gamla Uppsalabor.
Uppsala har onekligen framtiden för sig. Företag vill investera här och människor från Sverige och världen vill skapa sig en framtid här. Detta ska vi ta vara på!