Norrbottens industriella revolution formar Sveriges framtid
Norrbotten står inför en betydande utveckling inom den gröna omställningen. Bara LKAB har aviserat investeringar på 400 miljarder de kommande 20 åren och privata investeringar i nya, hållbara industrier uppgår till närmare 1100 miljarder i norra Sverige. Det skapar fantastiska möjligheter, men också en rad utmaningar. Det säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör i Region Norrbotten.
Uppdraget kan kokas ner till tre områden: finansiering, samverkan och påverkansfrågor. Pengarna används också till
att medfinansiera EU-fonder där regionens aktörer kan söka pengar till sina projekt och investeringar.
– Regionen har en sammankallande och pådrivande roll, att samla rätt aktörer och säkerställa att de går i takt, förklarar Brandin.
NORRBOTTEN ÄR DEN REGION i Sverige där det händer mest inom den gröna omställningen. Regionen har tagit ledningen i hållbarhetsinitiativ och visar vägen för resten av landet när det gäller miljövänliga innovationer.
– LKAB ställer om för att bli fossilfria och satsar tillsammans med SSAB och Vattenfall på Hybrit i Gällivare. I Boden har H2 Green Steel satt spaden i marken och börjat bygga sin fabrik, som ska vara i full gång redan 2026, säger Brandin.
I LULEÅ SKER också flera andra satsningar. Staden blir en centralpunkt för industriella förnyelser, med både befintliga företag och nya aktörer som investerar i framtida teknik.
– Hamnen planerar för en fyrdubbling av in- och utgods och kommer att bli Sveriges andra största hamn. Man ska också muddra Kvarken, vilket är det största vattenprojektet i svensk historia sedan Göta kanal byggdes, berättar Brandin, och fortsätter:
– De närmaste tio åren kommer det alltså att hända enormt mycket i Norrbotten. Men det innebär också stora utmaningar. Bara energiförsörjningen i sig är en jätteutmaning. Till år 2045 kommer vi att behöva ytterligare 70 till
80 terawattimmar, säger Brandin. Han betonar också behovet av fler invånare och bostadsförsörjning som en nyckelfaktor.
– Vi räknar med att vi kommer att behöva bli omkring 100 000 fler. Därför söker vi ett aktivt engagemang från statligt håll. Staten behöver kliva in och ta ansvar för en tryggad bostadsförsörjning i norra Sverige, tillägger Brandin.
INFRASTRUKTUREN ÄR också avgörande. För att stödja den snabba tillväxten och de nya initiativen krävs det robusta transport- och kommunikationsnätverk för att säkerställa effektivitet och hållbarhet.
– Norrbotniabanan måste bli klar och dessutom måste hela Malmbanan få dubbelspår. Att den gröna omställningen blir verklighet är inte bara viktigt för Norrbotten utan för hela Sverige AB, säger Brandin.
REGIONEN ARBETAR OCKSÅ aktivt med attraktionskraft. Detta innebär att man inte bara fokuserar på industriell tillväxt, utan även på att göra regionen tilltalande för nya invånare och investerare.
– Det pågår ett strategiskt arbete att nå människor och locka dem till Norrbotten, avslutar Janus Brandin.