Örebromodellen skapar stabilitet
Det byggs mycket i Örebro, men jämfört med många andra kommuner har Örebro lyckats hålla ganska jämna steg med befolkningsökningen.
– Vi är väl rustade, säger Petra Åhlund, Verksamhetschef Bygglov Örebro kommun.
Under åren 2015–16 ökade befolkningen kraftigt i Örebro, liksom i många andra kommuner. Kommunens svar var då att snabbt börja bygga, vilket har gjort att man inte bara följde med befolkningsökningen utan dessutom lyckades bygga ikapp den bostadsbrist som fanns. Och det hänger nära samman med Örebromodellen, säger Petra Åhlund.
Örebromodellen är ett sätt arbeta som funnits i kommunen i flera decennier, där kommunen arbetar med tidiga markinköp så att man hela tiden har tillräckligt med mark för att följa marknadens behov.
– Vi detaljplanerar vår egen mark innan vi presenterar den för marknaden. Vi har fasta markpriser och arbetar inte med anbud. När detaljplanen vunnit laga kraft så gör vi en förstudie tillsammans med en enda aktör som sedan lämnar in förslag på vad de vill bygga.
När man sedan är överens är det dags för nästa steg. Då tecknar man ett så kallat reservationsavtal.
– Där förbinder vi oss att sälja marken och aktören förbinder sig att bygga det vi har kommit överens om. Försäljningen sker först när bygglovet har godkänts och byggnationen har påbörjats, säger Petra Åhlund.
Med Örebromodellen har kommunen skapat en process där man har rådighet över egen mark ända tills byggnationen startar, fortsätter hon:
– Det gör att detaljplanerna får en längre hållbarhet. Man kan inte lika lätt köpa mark av kommunen och ligga på den i spekulation i väntan på värdeökning. Det håller ihop processen så att stadsdelar blir färdiga under rimlig tid. Vi har hållit hårt i den här modellen. Nu har man vant sig vid hur det fungerar och jag tror att även marknaden förstår vitsen med det.
En ny stadsdel som planeras just nu är Tamarinden, som blir en del av Sörbyängen i Örebro. Med grönskande gårdsmiljöer, fria från bilparkeringar, och med en innovativ och varierad arkitektur, skapas en klimatsmart och hållbar stadsdel som skapar mervärden för de boende och som bidrar till att snabba på den viktiga klimatomställningen. Husen kommer, på ett unikt sätt, att dela på energi på ett helt nytt sätt, i ett samarbete mellan Örebro kommun, ÖBO, E.ON, Epiroc, Kumbro samt byggaktörerna Friendly Building, Magnolia, Serneke och Tornet.