”Samverkan skapar goda förutsättningar i inlands-kommunerna”
Samverkan och samarbete stärker inlandskommunernas attraktionskraft och tillväxt i såväl Västerbotten som Norrbotten. Det gemensamma påverkansarbetet gynnar både näringsliv och boende och skapar goda förutsättningar för alla som lever och verkar i regionen.
Region 10 är en frivillig sammanslutning av de tio inlandskommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele. Syftet är främja kommunernas roll och utveckling i såväl Norrbotten och Västerbotten som nationellt och internationellt. Genom att stärka kommunernas attraktionskraft och tillväxt möjliggör man för ökat välstånd och förbättrade livsmiljöer för boende, besökare och verksamma i kommunerna.
Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina, är mycket nöjd med samarbetet. Det ger de mindre kommunerna i inlandet en gemensam röst.
– Det är en stor styrka för oss alla. Vi har ungefär samma förutsättningar och att vi är så pass många över en så stor geografisk yta gör att vi får vår röst hörd, särskilt när vi är överens, säger han.
Ordförandeskapet mellan de tio kommunerna roterar, vilket ger alla kommuner samma värde och samma styrka.
– När vi tar fram regionala utvecklingsstrategier i Västerbotten, till exempel när det gäller infrastruktur och kommunikationer, utbildningsfrågor och arbetsplatsförsörjning får vi styrka av att vi kan göra det tillsammans, så många kommuner.
Inom ramen för Region 10 samlas skolchefer, socialchefer, utvecklingschefer, tekniska chefer, kommunikatörer och beredskapssamordnare i arbetsgrupper över kommungränserna och delar erfarenheter och genomför gemensamma projekt.
Ett sådant projekt är Möjligheternas region, där kommunerna gick samman för att stötta små företag med positiv utveckling och minska deras sårbarhet med konkreta åtgärder. Genom Akademi Norr, en gränsöverskridande samverkan mellan Region 10 och ytterligare två kommuner som syftar till att initiera, samordna och genomföra högre utbildningar, stärks kompetensförsörjningen. Varje deltagande kommun har ett lärcentrum kopplat till Akademi Norr och samarbeten sker med stora utbildningsaktörer.
Idag blåser det positiva vindar i Region 10, med en rad framgångsrika teknikföretag som etablerat sig och växer och en turistnäring som växer så det knakar. Utmaningarna, som kollektivtrafiken och flygfrågan, tar man sig an tillsammans. Och det spelar ingen roll att kommunerna ibland byter politisk majoritet.
– I Region 10 är vi så samspelta att vi kan driva våra gemensamma frågor ändå, avslutar Karl-Johan Ottosson.
FAKTA
Området är cirka 62 600 km2 stort
Folkmängd cirka 48 138 personer
Samverkansgrupperna i R10 är: styrelsen, kommunchefer, chefer för skola, omsorg, näringsliv, HR, ekonomi, samhällsbyggnad, kommunikatörer och inflyttarnätverket.