Sundsvall – den gröna industristaden
Sundsvall Energi står, tillsammans med företaget Liquid Wind, för den största industrisatsningen i staden någonsin. Tillsammans tar man ett helhetsgrepp på koldioxidutsläppen, vilket får stor betydelse för Sundsvalls vision om att vara en klimatneutral kommun år 2030.
Sundsvall genomgår en transformation. Från att ha varit en industristad som kännetecknats av bolmande skorstenar, smog och föroreningar är en grön framtidsstad på framväxt. Det visar inte minst de storslagna planerna ute på Korsta, där Sundsvall Energi i samverkan Liquid Wind står de för den största industrisatsningen i Sundsvall – någonsin.
– Det här är ett steg på vägen bort från fossilsamhället. Vi behöver hitta nya lösningar när det kommer till industri, handel, transporter och resande. Det är både en tjusning och en fasa att vara tidigt ute i den här nya, gröna industrialiseringen, säger Anders Jonsson, vd på Sundsvall Energi.
Phoenix är namnet på det miljöutvecklingsprojekt som det kommunägda bolaget planerar att driva. Det går ut på att samla in och tillvarata den koldioxid som uppstår vid produktionen av fjärrvärme vid Korstaverket. Det handlar både om lagring av fossil koldioxid, så kallad carbon capture and storage (CCS), och nyttjande av biogen koldioxid för tillverkning av grönt elektrobränsle, så kallad carbon capture and utilisation (CCU). Det sistnämnda kommer att produceras på elektrobränsleanläggningen FlagshipTWO, som företaget Liquid Wind planerar att uppföra i anslutning till Korstaverket. De båda bolagen kommer att ha ett nära samarbete och integrera sina verksamheter för att åstadkomma ett cirkulärt flöde och maximera användningen av resurser. För Sundsvall, som har som mål att vara en klimatneutral kommun redan år 2030, är energieffektivisering och minskade koldioxidutsläpp nödvändigt. Den gröna omställningen brukar talas om i termer av en ny, industriell revolution. I Sundsvalls fall vill Anders Jonsson hellre använda begreppet evolution.
– Vi har en tradition av att utveckla industrilösningar i den här stan, det ligger i vårt dna. Därför passar det bra att nyindustrialiseringen får lämna ett avtryck och ett fotspår även i Sundsvall. Genom att bygga vidare på befintliga strukturer kan en verksamhet ömsa skinn, komma ut i en ny kostym och ändå fortsätta verka i samhället. I skrivande stund ligger beslutet hos mark- och miljödomstolen. Med en offensiv tidsplan i ryggen räknar man med en driftstart redan i slutet av 2025 eller i början av 2026.
Text: Lovisa Spaude