Sveriges byggjätte reser sig i Boden
Nu har stålbolaget H2 Green Steel fått ja av mark- och miljödomstolen att börja bygga och driva stålverket i Svartbyn i Boden. Beslutet har tagits emot med stor glädje från kommunen, som nu blir en grön nod tillsammans med Luleå.
Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande i Boden, berättar att stålverket är det största byggprojektet i modern tid i Sverige:
– Det är till och med större än Öresundsbron. Nu väntar vi på att 5 000–6 000 personer kommer hit för att börja
bygga.
ETT SÅ STORT OCH VIKTIGT projekt ger också ringar på vattnet, fortsätter han:
– Den här stora satsningen blir ett klartecken även för andra företag som vill satsa här, nu när man vet att stålverket kommer att byggas. Sen ska man inte glömma att det blir ett lyft även för restaurangnäringen, livsmedelsbranschen
och andra näringar.
STÅLVERKET ÄR TÄNKT att stå färdigt 2025 och kommer då att ha mellan 1 000 och 1 500 anställda. Till 2030 kommer det att växa till 2 000 anställda.
– Vi räknar med att växa till omkring 33 000 invånare, vilket betyder att vi måste bygga omkring 3 200 bostäder, både i form av flerfamiljshus och genom att släppa villatomter där människor själva kan bygga. Vi är i vår mest
expansiva fas på över 100 år. Det är en mycket spännande tid vi lever i!
LINDA NILSSON, vd på Norrbottens Handelskammare, håller med och poängterar att det började hända mycket inom näringslivet redan 2018–2019:
– Vi gjorde medlemsundersökningar och ställde frågor om kommande investeringar och såg att det var mycket som redan pågick. Redan då fick vi ihop 300 miljarder och idag är investeringssiffrorna uppe i 1 000 miljarder för
Norrbotten.
AV DESSA ÄR 75 PROCENT företagsinvesteringar medan resten gäller samhällsomvandling och infrastruktur.
– Stålverket i Boden, Hybrit i Gällivare och den utbyggnad som sker i Kiruna är några exempel. I Luleå har vi Talga, som nu fått tillstånd, och LKAB Reemap som genom innovativa cirkulära och fossilfria processer kan öka Europas självförsörjning av de kritiska råvarorna fosfor och sällsynta jordartsmetaller som behövs för ett hållbart jordbruk och för den gröna omställningen. Arbetet med Luleå hamn och projektet Malmporten pågår sedan ett tiotal år tillbaka och kommer när den står klar göra Luleå hamn till den andra största hamnen i Sverige efter Göteborg. Vi har också en annan stor aktör, Grupo Fertiberia, som är ett av världens ledande företag för produktionen av konstgödsel som har fått markanvisning i Luleå Industripark, berättar Linda.
HÄR FINNS OCKSÅ en säkerhetspolitisk aspekt, påpekar hon:
– Hela världen är eller var starkt beroende av konstgödselimport från Ryssland så det är verkligen bra att Europa kan bli självförsörjande av kritiska råvaror så som fosfor samtidigt som vi kan sälja och exportera överskott till andra
delar av världen.
DET ÄR ALLTSÅ MYCKET på gång. Nya affärsmodeller och affärsmöjligheter skapas hela tiden och framtidstron för de små och medelstora företagen i hela regionen är stark, och det är just dessa företag som möjliggör omställningen.
– Det är lätt att bara prata om de stora bolagen men det är viktigt att inte glömma bort befintliga företag. Som underleverantörer blir de en oerhört viktig länk i värdekedjan och möjliggörare för de stora investeringarna av både nya och befintliga företag och i alla branscher. Investeringarna skapar ringar på vattnet, avslutar Linda Nilsson.