Två minuter till backen och havet
I Härnösand är det nära till det mesta: stad, skog, hav och berg. Med ostkustbanans utbyggnad kommer närheten till övriga länet att öka markant. För att främja en befolkningsökning sker nu stora satsningar på nya bostäder och nöjesanläggningar.
Härnösand, som lånar sitt namn från Härnön, kallas populärt för 10-minutersstaden. På bara ett par minuters bil-eller cykelfärd från stadskärnan når du havsbad med kritvita stränder, världsarvsskogar och skidbackar. Här finns allt inom räckhåll, och med ett utbyggt dubbelspår på ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand hamnar också Härnösand i ett väldigt attraktivt pendlingsläge. Du kommer nå Sundsvall på endast 20 minuter med tåg, vilket öppnar upp en mängd möjligheter för hela regionen.
Kommunen har stora satsningar på gång för att ta fasta på den här utvecklingen – till år 2040 ska man vara 30 000 invånare och ha 11 500 arbetstillfällen och det finns 2100 bostäder klara eller under process i detaljplaner. Filosofin kring bostadsutvecklingen är inte att smälla upp stora lägenhetskomplex utan att ta fasta på den uppsjö av fantastiska lägen som finns runtom hela Härnösand för att planlägga en mängd mindre områden. Uno Jonsson, till-
växtchef på Härnösands kommun, berättar:
– I dagsläget har vi 16 olika aktiva bostadsprojekt runt om staden, både nybyggen och projekt där vi omvandlar gamla lokaler till bostäder. Gemensamt för allihop är att de har riktigt attraktiva lägen, många precis vid vattnet. Ett av de mest intressanta områdena är Sälstens udde och det omkringliggande området. Här ligger Tobaks, den gamla tobaksfabriken som nu är företagslokaler och Härnöverken, den 150 år gamla mekaniska verkstaden som
lades ner vid sekelskiftet och nu är hem åt en rad mindre företag. Här finns också nyare tillskott: en padelhall med kök och konferens, en sporthall med bland annat klättervägg, gym och en golfsimulator i världsklass. Det är fastighetsbolaget Westerlinds som äger både Tobaks, Härnöverken och kringliggande mark som har satsat stort på att utveckla detta till ett av stadens mest intressanta och attraktiva områden. Redan när Westerlinds tog över fanns det en del bostäder, kontorslokaler, och aktiviteter, men man såg en stor utvecklingspotential i området.
– Det är ett extremt bra läge med fantastisk utsikt, bra solläge, och inte minst nära till stan trots att man är mitt ute i naturen, säger Isabelle Brandt, projekt- och marknadskommunikatör på Westerlinds.
Från början hade man planer på många fler bostäder på Sälstens udde, men efter dialog med grannarna har man valt att skala ner det en aning.
– Vi landade i att det är bättre med en glesare byggnation, vi tycker att det tar tillvara på de naturvärdena som finns i området på ett bättre sätt, säger Isabelle.
I nuläget har man elva tomter samt sex stycken nyckelfärdiga hus ute för försäljning och i skrivande stund är sju av tomterna tillgängliga.
– Det har varit en väldigt bra respons! Intresselistan är längre än vi hade förväntat oss
vilket är jättekul, säger Isabelle, och fortsätter:
– Detaljplanen blev överklagad till mark och miljödomstolen och just nu inväntar vi ett beslut därifrån. Går allt vägen kommer vi att fortsätta med den plan vi kommunicerat, annars kommer vi att tänka om men i samma stuk, dvs havsnära boenden med panoramautsikt. Vi arbetar även parallellt med ett lägenhetshus på Sälstens Udde och har stora planer på hela området tillsammans med kommunen. Vi äger marken ända ner till vattnet men valde att skänka den sista biten till kommunen så de kan ta hand om den och utveckla till något bra.
Förhoppningen är att strandpromenaden ska få en ny brygga för att skapa en plats dit man kan gå för att träffa människor, grilla, bada, spela boll och njuta av utsikten när solen går ner över Älandsfjärden. En oas, endast fem minuters cykeltur från centrum.
Text: Robin Karlsson