Umeå byggs på jämställdhet med lika villkor för alla
En attraktiv stad med en kontinuerligt ökande befolkning. Vad är det som skapar Umeås framgångar? En viktig orsak är att Umeå byggs utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
– Umeå har vi under de senaste åren haft ett feministiskt jämställdhetsperspektiv (eller genderperspektiv) på de politiska besluten för så att män och kvinnor ska få samma möjligheter att utvecklas och kunna skapa lika livsvillkor. Man tar helt enkelt en titt på vad olika beslut får för konsekvenser utifrån ett jämställdhetsperspektiv, till exempel när man bygger nya bostäder. Ser man att det inte fungerar går man in och korrigerar.
Jag brukar säga att om man satsar på kvinnorna och barnen så får man männen på köpet.
Det säger Anna Olofsson, som är marknadschef vid Umeå näringsliv. Hon är övertygad om att den goda staden endast kan byggas om alla invånare erbjuds samma möjligheter.
– Jag brukar säga att om man satsar på kvinnorna och barnen så får man männen på köpet, säger hon. Bygger man stad som är bra för kvinnor är den också bra för barnen. Och är den bra för kvinnor och barn så kommer männen, säger hon.
Ett konkret exempel på hur man gjort levnadsvillkoren mer jämställda i Umeå är att man redan för 20 år sedan bestämde sig för att fördela träningstiderna lika för herrar och damer på de kommunala idrottsanläggningarna.
– I förlängningen har det bidragit till att vi fått ett topplag inte bara i damfotboll utan i många andra sporter, säger Anna Olofsson.
Jämställdhet handlar förstås om mer än kön. För att få en social hållbarhet satsar kommunen på en mix av bostäder och ägandeformer i alla bostadsområden. Som ett resultat av det är Umeå en av få stora städer där det inte finns något så kallat utsatt område. När EU mäter goda livsvillkor, social progress ingress, från ett femtontal olika parametrar står de bästa livsvillkoren att finna just i övre Norrland, där Västerbotten toppar listan. Och som största stad i länet har Umeå ett annat se på stadsutveckling än många andra platser, säger Anna Olofsson:
– Jag är helt övertygad om att människor trivs på en plats där de hör hemma. Man måste skapa en plats där det finns många möjligheter för människor att känna tillhörighet. Det är det vi satsat på här i Umeå. Det är därför vi fortsätter att växa. Vi är också den stad i Sverige som satsar mest per capita när det gäller kulturen.
Umeås framgångar har väckt stort intresse i Europa och kommunen har ett nära samarbete med EU.
– EU tycker det är mycket intressant att ta lärdom av det vi har gjort och tar hjälp av Umeås jämställdhetsstrateg Linda Gustafsson för att kunna implementera vår strategi i andra delar av Europa, avslutar Anna Olofsson.