Vetenskapshuset – Framtidens mötesplats i Markaryd
Med spännande och kreativa utställningar och aktiviteter inom kemi, naturvetenskap och teknik lockar Vetenskapshuset i Markaryd intresserade i alla åldrar. Den unika mötesplatsen, som vuxit fram i samverkan mellan kommunen och värmepumpstillverkaren NIBE, sätter Markaryd på kartan som en innovativ ort med framåtanda och självförtroende.
Tanken från kommunens sida är att det här ska bli den naturliga mötesplatsen för affärsutveckling och för företag att träffas, säger John Karlsson, som är näringslivschef i Markaryds kommun. Det har behövts ganska länge, och vi har fått många önskemål om det.
Vetenskapshuset har också en tydlig koppling till skolan, säger Lina Simonsson, som är utvecklingsledare och marknads strateg på NIBE:
– Vi började med en Nobelutställning för att göra elever mer intresserade av naturvetenskap, matte och teknik och att få näringslivet och skolan att komma närmare varandra. Det har utvecklats till en mötesplats för näringsliv, skola och universitet. Vetenskapshuset har blivit en samverkansplats och även ett co-working center.
VETENSKAPSHUSET INVIGDES i augusti i år och besökstrycket är hårt, både från näringslivet, skolan och allmänheten i och utanför Kronoberg.
– Vi får förfrågningar om att lägga utbildningar och möten på plats, vilket vi jobbar med. Vår skolverksamhet är redan i full gång, och på onsdagar och torsdagar har vi en pedagog här som tar emot klasser. Vi har en verksamhet som liknar den som är på Science center, men har jobbat mycket för att attrahera målgrupperna högstadium och gymnasium. Samtidigt jobbar vi med affärsutveckling och att skapa tillväxt för både nyföretagare och etablerade företag, säger Lina Simonsson.
Skolprogrammen är väl utvecklade, från förskola till gymnasieprogram och i huset finns ett modernt kemilaboratorium där man håller lektioner som integreras med mötesplatsen.
– Här ska vara ett myller av aktivitet från både skola och näringsliv, betonar Lina Simonsson. Det är aktiviteterna i sig som skapar möjligheter.
Här finns också Sveriges mest moderna skolkemilabb. Bactiguard har flyttat in sitt toppmoderna kemi- och mikrobiologiska analyslabb, något som gör Vetenskapshuset unikt.
– Många science-parker har små kemilabb men ofta handlar det då om visningslabb. Vi har ett labb direkt taget från verkligheten, öppet för bokningar från skolor i hela landet, säger John Karlsson.
CHARLOTTE HAUKSSON är innovations- och utvecklingsledare på Markaryds kommun. Hon menar att det är engagemanget från företag i kommunen som gjort Vetenskapshuset möjligt.
– Det finns ett otroligt engagemang här, med NIBE och andra stora företag som satsar. Det märks inte minst på att vi fått ett helt labb. Det är väldigt unikt. Det som också är unikt för Markaryd är att de här nya satsningarna inte kommit ur en kris, som fallet har varit i många andra mindre kommuner. Här har det aldrig varit någon kris, utan istället en vilja att satsa på samhällsutveckling. Det är ett helt fantastiskt utgångsläge.
Samverkan mellan näringslivet och kommunen är tydlig i alla delar av Vetenskapshuset. Många företag har gått in i satsningen och sponsrar den nya mötesplatsen, som exempelvis möbeltillverkaren Johanson Design som bidrar med loungemöbler.
– Vi jobbar också mot universiteten, och attraherar dem exempelvis för forskningsprojekt tillsammans med tillverkningsindustrierna i Markaryd, tillägger Lina Simonsson.
I STYRELSEN FÖR Vetenskapshuset sitter representanter från både kommun och näringsliv, något som ger balans och stabilitet. Den fysiska platsen har dessutom kompletterats med ett Blocket för Markaryd, där man snabbt kan dela resurser och tjänster, och där företagen själv kan samverka.
Att satsningen på Vetenskapshuset är en investering för en ljus framtid råder det ingen tvekan om. Det geografiskt viktiga läget är oerhört gynnsamt, med gräns mot både Halland och Skåne, och för regionen är det viktigt att ha mer verksamhet utanför residensstaden Växjö.
– Mötesplatserna är ofta kopplade till de större städerna, här blir Markaryd en bra regional samlingspunkt. Ett strategiskt läge med 1 minuts gångavstånd till järnvägsstationen och 4 minuter ifrån motorvägen. Närheten till motorvägen har resulterat till att vi kommer skapa en laddnings- lounge där vi har ett bilföretag som gärna vill vara med och utveckla konceptet, vi kommer bli först i Sverige med detta koncept, säger John Karlsson.
– NIBE och andra stora företag jobbar med samhällsutveckling. Det här är ett annat sätt
att lyfta ett samhälle, som handlar om mer än bara krass ekonomisk kortsiktighet. Här finns en djupare tanke på det samhälle som skapas, med samverkan och nya tillväxtmöjligheter för många andra sektorer, avslutar Charlotte Hauksson.