“Vi kommer att nå målet om 200 000 invånare”
2050 kommer Umeå att ha 200 000 invånare. Det är den vision kommunen har satt upp, och det är ett mål man kommer att nå. Det säger Fredrik Strinnholm, etableringschef i Umeå kommun sedan tre år tillbaka.
Visst är visionen en utmaning, men det ger också enorma möjligheter. Håller vi den procentuella tillväxt som vi gör så blir vi 200 000 invånare till år 2050. Det är jätteviktigt för hela regionen, och hela norra Sverige, att vi får en storstad, säger han.
Den urbana och progressiva storstaden kommer att byggas på höjden, innanför den ringled som nu färdigställs med sista etappen Västra länken.
– Ringleden är jätteviktig för Umeås tillväxt. I och med att det nu kommer att finnas andra alternativ än att köra igenom staden möjliggörs flera av våra stadsbyggnadsprojekt.
Det här är fantastiska investeringar som möjliggjorts av kommunens stora satsningar.
Umeå, idag 130 000 invånare stort, har haft en kraftig befolkningsökning under lång tid, med inflyttning från andra kommuner och andra länder och en stor andel hemvändare. Umeå universitet och SLU lockar studenter från när och fjärran och här finns också en mycket bra logistik för både gods och persontrafik. Norrbotniabanan gör det möjligt att pendla mellan Umeå och Örnsköldsvik och är tänkt att knytas till Skellefteå och Luleå. Det görs också stora satsningar på Umeå hamn med bland annat en ny färjelinje till Vasa.
– Vi gör stora investeringar för intermodalitet, där transporter av gods sker med olika färdsätt. Det tror vi är framtidens investeringar, säger Fredrik Strinnholm.
Kommunens stora satsningar ger resultat. Just nu byggs världens största pappersmaskin för kraftliner av SCA, i Obbola utanför Umeå. SCA satsar 7,5 miljarder och bygget ska stå färdigt 2023. Det japanska företaget Komatsu Forest, som tillverkar skogsmaskiner och som funnits i Umeå länge, har ökat volymerna kraftigt och bygger nu en ny fabrik på industriområdet Klockarbäcken i västra delen av Umeå.
– Det här är fantastiska investeringar som möjliggjorts av kommunens stora satsningar, säger Fredrik Strinnholm.
I grund och botten handlar Umeås stora tillväxt om samverkan och samarbete, menar Fredrik Strinnholm. Här finns många nätverk och det är lätt att få politisk kontakt och att ha en dialog med företagen.
– Det skapar en investeringslust och efterfrågan, på både etableringsmark och bostäder. Intresset från fastighetsbranschen att investera i Umeå är extremt stort. Och fastigheter är ett sätt att få kapital i en stad. Allt har ju en koppling till fastigheter – bostäder, bibliotek, service och rekreation såväl som industrier, säger Fredrik Strinnholm.
För att möta efterfrågan på industrimark och annan mark för företagsetablering frigör kommunen hela tiden nya attraktiva områden för etablering och expansion.
– Kommunen köper mark och sedan driver vi detaljplanerna själva och jobbar med dem tills de vinner laga kraft. Därefter säljer vi till aktörer som passar in i sammanhanget.
Just nu utvecklar Umeå kommun mycket mark för både bostäder och industrimark. Två av de större områdena för industrimark är Dåva företagspark och Klockarbäcken. Stora investeringar pågår också i Ersboda, det största handelsområdet i kommunen, där kommunen bygger nya gator och drar in fjärrvärme. Här kommer företag som Bauhaus att bygga när kommunen är klar med alla förberedelser. Nyligen har också ett nytt handelsområde på Klockarbäcken vunnit laga kraft.
Med det goda samarbetsklimatet, framtidstron och de stora investeringarna skapas ett ekosystem och den balans som behövs för en stabil och långsiktig tillväxt. Och visionen om 200 000 invånare 2050 är inte bara en vision.
– Det är vårt mål. Och prognosen är mycket god, avslutar Fredrik Strinnholm.