Vindkraft och vätgas i fokus för Piteå
Den avancerade pilotanläggningen för industriella storskaliga vätgasexperiment, LTU Green Fuels, banar väg för en fossilfri vätgasutveckling i Sverige och Europa. Pilotanläggningen drivs av Luleå tekniska universitet, LTU, och är en del av forsknings- och kunskapssatsningen CH2ESS.
Fredrik Granberg är projektledare vid LTU och vd för bolaget LTU Green Fuels som äger anläggningen och har jobbat med energifrågor i närmare 25 år. Han berättar att testanläggningen har stor potential för grön vätgasframställning, och ger en eloge till såväl kommun som näringsliv för de breda satsningarna.
– Vi har ett mycket stort fokus på den gröna omställningen just här i norr. Kopplingen mellan gruv- och stålindustrin och skogsnäringen är också en högintressant kombination för att göra omställningen ännu bättre. Det gröna kolet från skogen kan ge det slutliga steget i att producera grönt stål.
TIDIGARE HAR MAN arbetat med vätgas från biomassa, så det finns en stor samlad kunskap om vätgas, fortsätter han:
– Nu växlar vi upp med ett ännu tydligare fokus på hållbar vätgas och då passar det väldigt bra att lägga den storskaliga satsningen just i Piteå.
ANLÄGGNINGEN ÄR inte unik i Europa, men däremot är det en av de mer avancerade, säger Patric Lundström, som är kommunalråd i Piteå.
– Syftet är att forska inte bara på tillverkningen utan även på distribution och användningsområden. En väldigt stor andel av Europas vätgas är framställd av naturgas, det vill säga fossilt bränsle. Här vill man hitta ett sätt att få fram fossilfri vätgas.
SATSNINGEN PÅ VÄTGAS klubbades 2021, samma år som Patric själv blev kommunalråd. Och det är inte bara LTU:s anläggning som gör att Piteå sticker ut i den gröna omställningen.
– Redan 2010 fick vi tillstånd för Markbygden, Europas största vindkraftspark med omkring 500 vindkraftverk. I närheten har även Svevind, en privatägd företagsgrupp inom industrin för förnybar energi, fått bygglov för en grön vätgasproduktion som ska kopplas mot vindkraften, berättar Patric.
ENERGIINFRASTRUKTURBOLAGET Nordion Energi tittar också på möjligheterna att bygga en pipeline för vätgas utmed hela norra Sveriges och Finlands kust, som ett sätt att leverera och frakta gas.
PITEÅ KOMMER också att inom kort få sin första vätgaspump.
– Den sätts upp av Skoogs bränsle, som valt att gå in i den gröna omställningen och nu satsar stort på vätgas och vindkraft. Vi hoppas också på ett projekt där timmerbilar ska gå på
vätgas, avslutar Patric Lundström.