En av norra Europas viktigaste knutpunkter
Örebroregionen utgör en av norra Europas viktigaste logistiska knutpunkter, med ett starkt multimodalt erbjudande. Tack vare regionenens fördelaktiga geografiska läge kan man nå stora delar av Norden inom 12 timmar och mer än 70 procent av Sveriges befolkning inom en radie på 30 mil.
Hållbarhetsdimensionen utgör grunden för Örebroregionens multimodala erbjudande och flera olika initiativ pågår både inom regionen och i samarbetet med externa organisationer och myndigheter. Här finns ett tydligt fokus på att utveckla långväga multimodala godstransportkedjor, vilket bland annat omfattar Sveriges första permanenta elväg, överflyttning av gods från väg till järnväg, en grön godsflygplats och innovativa godstransporter på väg såsom high capacity transports, HCT, berättar Petter Arneback, regional utvecklingschef.
Senare i år hoppas man kunna starta upp ett pilotprojekt inom HCT och testköra längre lastbilar (30 meter långa – 25 meter är maxgräns idag) mellan Hallsbergs kombiterminal och logistikområden i Örebroregionen. Projektet kommer ledas av Region Örebro län och CLOSER och involvera flera aktörer som: Chalmers, VTI, GDL, Elektroskandia, ELON Region.
Örebro län och Länsstyrelsen Örebro län har gemensamt tagit fram ett Energi och klimatprogram där ett av målen är att transporterna i Örebro län ska vara fossiloberoende till år 2030.
I programmet understryks att det inte enbart är åkerierna som ska ställa om, utan att både transportörer och transportköpare är viktiga aktörer, liksom de som tillhandahåller infrastrukturen, berättar Petter Arneback.
Samverkan och samarbeten är viktiga delar av den gröna omställningen. Som ett led i att öka takten i klimatomställningen startades 2021 Örebro läns energi och klimatråd av Region Örebro län och Länsstyrelsen Örebro län. Ett annat viktigt samarbete inom ramen för logistikklustret är Forum för Logistik, som samlar Business Region Örebros regionala aktörer från näringslivet, akademin och det offentliga.
I arbetet kring elförsörjning och alternativa bränslen erbjuds bland annat kunskapsutbyte, hjälp med projektansökningar, föreläsningar och stöd för näringslivets aktörer att både etablera och viderutveckla sina verksamheter och logistikkedjor. På uppdrag av Elektrifieringskommissionen har regionen och Länsstyrelsen också tagit fram ett regionalt Elektrifieringslöfte för Örebro län. Här presenteras Örebroregionens pågående initiativ och satsningar i omställningen till ett transporteffektivitet samhälle. Självklart medverkar vi också aktivt deltagande i storregionala samarbeten som En Bättre Sits och Botniska Korridoren för att säkerställa att rätt infrastrukturinvesteringar görs i Sverige och Örebroregionen.
– Här för vi både dialog och påverkansarbete mot Trafikverket, regeringen och EU, avslutar Petter Arneback.