Hållbarhetstänket finns i stadens DNA
Med sitt fantastiska geografiska läge är Örebro något av ett nationellt centrum. 70 procent av Sveriges befolkning har mindre än 30 mil till Örebro, vilket skapar fantastiska förutsättningar för logistik och tillväxt.
Det var en av anledningarna till att Peter Larsson valde just Örebro, efter nio år som kommundirektör i Uddevalla. En annan är att han trivs så bra.
–Den här platsen talar till mig. Örebro är en välskött kommun med gott renommé, en stad där människor är stolta över sin plats, talar väl om varandra och samverkar på ett bra sätt. Dessutom har Örebro en av Sveriges
vackraste stadskärnor, säger han.
HÅLLBARHETSTÄNKET ÄR VÄL ETABLERAT i Örebro, något som präglar medarbetarnas sätt att tänka, säger han:
– Det finns i stadens dna och i våra stora bolag, satsningen på grön el och vindkraft. Sedan år 2000 har Örebro kommunkoncern minskat utsläpp av växthusgaser med 70 procent. 2020 antogs ett program för hållbar utveckling som knyter an till Agenda 2030. Vi har också skrivit på en avsiktsförklaring tillsammans med drygt 20 andra kommuner för Viable Cities.
– Vi har en utvecklings- och hållbarhetsavdelning med en hållbarhetsdirektör som dels arbetar mot våra politiska utskott, bland annat kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, och dels fungerar som min resurs för att se över hållbarhetsaspekterna i vårt dagliga arbete, säger Peter Larsson.
UNDER TVÅ VECKOR i augusti kom cirka 200 millimeter regn över Örebro. Normalt faller cirka 75 millimeter under hela månaden. Sedan 2020 finns en klimatanpassningsplan och arbetet mot negativa konsekvenser av skyfall är tydligt integrerat i den fysiska planeringen enligt Peter:
– Utmaningarna är dels de motstående intressena av att markexploatering kontra klimatanpassningsåtgärder såsom träd och grönytor ska ske på samma mark. Vi har också tagit fram förslag till nya dagvattenriktlinjer för att möta framtidens ökade frekvens av skyfall. Huvudbudskapet är att fördröja dagvatten småskaligt hos privata fastighetsägare samt att peka ut större översvämningsytor i parker och idrottsplatser som kan fördröja dagvatten vid skyfall, säger Peter.
UNDER VÅREN 2023 har ett intensivt arbete pågått med att revidera Örebro kommuns klimatstrategi. Klimatstrategin har som ambition att ge en helhetsbild av kommunens klimatutmaningar inom kommunkoncernen och inom det geografiska området. Ett nytt spännande fokusområde är kolinlagring som handlar om upptag av växthusgaser.
– Kolförrådet i kommunägd skog ska öka betydligt, samtidigt som skogens värde för rekreation och biologisk mångfald bibehålls eller stärks. Vi ska också sträva efter att öka kolinlagringen på och i andra typer av marker än skogsmark, till exempel i träd i offentliga miljöer samt öka återvätningen av dikade torvmarker på kommunens mark, säger Peter.
DET FINNS ÄVEN EN STOR omställningskraft och mycket erfarenheter hos såväl näringsliv, akademi, civilsamhället och kommuninvånare.
– Inom Klimatneutrala städer arbetar vi för att skapa samverkansplattformar och nätverk där utmaningar kan lyftas och lösas tillsammans, säger Peter.
I ANSLUTNING TILL ÖREBRO SÖDRA uppförs ett nytt kontorsområde som kommer att integreras med järnvägen och som kommer att skapa både nya arbetstillfällen och nya grönytor.
– Järnvägen går in i stadskärnan och det kan antingen vara ett problem eller en möjlighet, säger Peter Larsson, och fortsätter:
– Vi väljer att se det som en möjlighet. Planen är att nyttja det logistiska centrat och skapa fler arbetstillfällen på både östra och västra sidan om järnvägen. Det är möjligt att tillskapa uppemot 2 000 kontorsplatser där, som knyts ihop med en tunnel under och en inplanerad grönyta. Den ska stå färdigt 2030 och kommer förstärka attraktiviteten i stadskärnan ytterligare.
PETER LARSSON ÅTERKOMMER OFTA till stadskärnan och hur viktig den är för Örebro.
– De som har jobbat med stadens arkitektur de senaste 50 åren har verkligen hållit i och behållit en vacker stadskärna. Det finns en tydlig styrning i de delarna och det känns väldigt bra. Här tar vi inga genvägar och våra fastighetsbolag är väl införstådda med det. I Örebro, som är Skandinaviens kanske mest attraktiva medelstora stad är både hållbarhet och arkitektur viktiga delar, därför är det viktigt att arkitekturen även fortsatt får en viktig roll i stadens utveckling, avslutar han.