Grön infrastruktur för framtiden
Länsstyrelsen Kronoberg satsar på grön infrastruktur. Men vad innebär det och varför är det så viktigt?
Begreppet grön infrastruktur förklarar att naturen hänger ihop genom ekologiska processer i hela landskapet. Den gröna infrastrukturen är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur, samt natur för människors välbefinnande.
Genom människans påverkan har allt fler naturliga livsmiljöer försvunnit för många arter. Satsningarna på grön infrastruktur syftar till att vända utvecklingen och öka den biologiska mångfalden, genom att öka medvetenheten om hur viktigt det är att nyttja naturen på ett hållbart sätt.
Länsstyrelsen Kronoberg tror på samverkan som ett sätt att nå målen och involverar alla aktörer i landskapet i ett arbetssätt där man tillsammans planerar för långsiktigt hållbara landskap. Sådana landskap ger positiva ekologiska, ekonomiska och sociala effekter och är en förutsättning för hållbar utveckling. Den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster prioriteras och integreras i den lokala och regionala utvecklingen och den fysiska planeringen.
Utifrån sådana underlag blir det lättare att prioritera rätt och planera effektivt se hur områdena påverkar varandra och utifrån det se vilka behov och möjligheter som finns. För att detta arbete ska bli framgångsrikt krävs långsiktigt samordnade insatser från hela samhället. En viktig förutsättning för framgång är olika offentliga styrmedel och funktionella planeringsunderlag.