Hållbarhet i fokus när Ljungby storsatsar för en grönare framtid
Ljungby är en kommun i ständig expansion. Här berättar Per-Åke Adolfsson, näringslivschef, Jennie Vidal, kommundirektör och Beatrice Schmidt, service- och IT-chef vid Ljungby kommun mer om Ljungbyandan, kommunens framgångar, dricksvattnet och det unika gröna vätgasprojektet.
Vad är anledningen till att Ljungby är ett så attraktivt etableringsort? ort? Det finns flera orsaker. Den geografiska placeringen är en. En annan, och kanske ännu viktigare anledning är att Ljungby kommun arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för både expansioner och nyetableringar. Här finns tillgång till bra mark och el, till fördelaktiga priser.
– Vi ligger alltid i framkant, säger näringslivschef Per-Åke Adolfsson. Det nya industriområdet Ekalund ligger utmed E4 med ett bra skyltläge, och det går redan idag att skriva optionsavtal med oss. Det finns ett stort tryck och vi jobbar aktivt med att identifiera nästa område.
JUST NU GÖRS stora satsningar i Ljungby kommun på automatisering av företag som satsar på tredjepartslogistik.
– Det resulterar bland annat i 160 nya arbetstillfällen efter årsskiftet på redan befintliga platser, och det finns även ett fortsatt intresse för expansion. Digitaliseringen och elektrifieringen ökar också behovet av leveranssäker elförsörjning och här är vi i Ljungby konkurrenskraftiga och intressanta för nya typer av etableringar. Även vårt helhetserbjudande är viktigt för företagen och där ingår en attraktiv livsmiljö med bra skolor, service, bostäder, och rekreationsmöjligheter.
– Kommunen samarbetar också med både gymnasieskolan och akademin för att rikta utbildningar som motsvarar kraven på kompetensförsörjning, säger kommundirektör Jennie Vidal. Det gynnar näringslivet och inte minst logistiknoderna, som ofta kan ha svårt att hitta rätt personal. Genom samarbetet med Campus Ljungby har vi möjlighet att möta företagens kompetensbehov och kompetensväxla. En framgångsfaktor är också att vi har aktiva och närvarande politiker när det gäller näringslivsfrågor och det gör att det blir snabba beslutsvägar. Man pratar ofta om Gnosjöandan men vi vill gärna lyfta Ljungbyandan, det vill säga att det finns ett fan- tastiskt driv och att vi är duktiga på att skapa och utvecklas tillsammans. Detta skapar framgång.
Och Ljungbyandan är förstås något som även gynnar kommuninvånarna:
– Vi har också ett innovativt samarbete med näringsliv, akademi och region för att hitta nya samhällsnyttiga välfärdstjänster för våra invånare. Sambandet mellan samhällsfrågor och sjukvårdsfrågor är också oerhört viktiga och Ljungby lasarett spelar en stor roll för hela länet, menar Jennie Vidal. Därför har vi nära samverkan med Ljungby lasarett för att säkerställa hur kommun och region tillsammans kan skapa den bästa omställningen av vården och optimera resurserna så att alla våra invånare har tillgång till god och nära vård.
I ALLA KOMMUNENS verksamheter finns också ett starkt hållbarhetstänk, med fokus på vatten och dricksvatten. Cirka 15 procent av Sveriges befolkning försörjs redan idag med dricksvatten som kommer från Ljungby kommuns vattentäkter. Förutom de egna kommuninvånarna så försörjs stora delar av Skåne, Växjö, Alvesta och framöver kommer även delar av Halland försörjas med Ljungbyvatten.
– Vattnet gör Ljungby unikt eftersom det är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Därför måste vi agera hållbart för att framtidssäkra morgondagens samhälle och även landets dricksvattenförsörjning, säger Jennie Vidal.
DET GRÖNA TÄNKET präglar Ljungby kommun och har också resulterat i något helt unikt, nämligen grön vätgas.
– Vätgasprojektet initierades av politiken för två år sedan, berättar Beatrice Schmidt, service och IT-chef och projektansvarig för grön vätgassamarbetet. I Strandmöllen AB, som är etablerade i Ljungby sedan länge, har vi identifierat den bästa partnern för projektet och nu har Naturvårdsverket och Klimatklivet beslutat att finansiera det första steget med 55 miljoner kronor.
En fantastisk utveckling, men det unika är inte vätgasprojektet i sig – utan att allt blir helt grönt. Syftet är nämligen att minska koldioxidutsläppen och förbättra den lokala miljön samt öka andelen förnybar vätgas i nätet.
– Idag hämtar regionens användare vätgas från Danmark, men de har brist och köper in från Tyskland. Då blir det inte så grönt, säger Per Åke Adolfsson.
I LJUNGBY GÖR man alltså på ett annat sätt. Det kommunala elbolaget ska via vindkraft och solkraft distribuera el till elektrolysören där vätgasen produceras som därefter förs till den lokala vätgasstationen.
– Produktion och leverans kommer att ske på plats, med pipelines under jord mellan produktionsanläggning och tankstation, vilket är något helt unikt. Naturvårdsverket ställer mycket höga krav – det måste verkligen vara lokalproducerat för att nå miljömålen. Vi tittar nu på möjligheten att sätta upp vindkraftverk och solpaneler i direkt anslutning, för att kunna skapa tillräckligt mycket energi, säger Beatrice Schmidt.
– Det medför i princip inga andra utsläpp än ren vattenånga. Det är väldigt miljövänligt och en mycket viktig del i vår omställning. Den energi som försvinner vid produktionen kommer ledas tillbaka till fjärrvärmenätets retur, så det blir därmed ett positivt tillskott. Det kommunala bostadsbolaget undersöker också möjligheten att använda restenergin för att värma upp bo- städer direkt i ett lågtemperatur fjärrvärmenät, säger Jennie Vidal.
– Det är i Ljungby det händer och det händer nu! 2023 ska anläggningen vara klar och då blir vi Sverigeledande med grön vätgas. Med vårt läge utmed E4:an och väg 25 har Ljungby perfekta expansionsmöjligheter så välkomna till oss, avslutar Per-Åke Adolfsson.