Sara Kulturhus är en inspiration och en kunskapsbank
Mitt i centrala Skellefteå uppförs Sara Kulturhus. Uppkallat efter författaren Sara Lidman kommer det nya landmärket i Skellefteå att andas kreativitet, mod och vilja att tänka nytt.
Kulturhuset är sprunget ur en arkitekttävling som utlystes 2015 och i tävlingen lyftes att man gärna ville bygga i trä. Resultatet blev ett komplicerat projekt, med en helt ny konstruktionsteknik.
När White Arkitekter inkom med sitt tävlingsförslag var det ännu ovanligt med träkonstruktioner i kommersiella fastigheter, och särskilt i fastigheter av den storlek och komplexitet som Sara Kulturhus. Det var heller inget krav från kommunen att huset skulle byggas i trä. Men för Robert Schmitz och de andra arkitekterna på White var det viktigt.
– Bara att tänka trä i ett så tidigt skede var en utmaning, säger Robert Schmitz. Vi lärde oss egenskaperna hos träet och satte upp ett system där träkonstruktionen kan samverka med innehållet och de många olika rumsvarianterna för att bland annat stabilisera och ta ned laster från det 20 våningar höga hotellet.
Dispositionen av rummen var en viktig del av konstruktionen, där mindre rum staplas på varandra och där de större rummen bärs upp av en robust struktur som klarar förändringar. Här har man arbetat med tekniker på ett nytt sätt och det här är första gången man kunnat stapla prefabricerade moduler på varandra på det här sättet och på den här höjden, 20 våningar.
– Vi samarbetade med en norsk konstruktör, Florian Kosche redan från början för att säkerställa att idéerna skulle kunna förverkligas. Det skapade ramar för vad vi kunde göra, och för att vi på ett övertygande sätt kunde lämna in ett förslag som kommunen trodde på. Både design- och konstruktionsprinciperna har levt genom hela processen och fram till idag och det är ju verkligen ett bevis för att det har fungerat, säger Robert Schmitz och fortsätter:
– Först hade man tänkt använda betong i strukturen, men det blev enklare och renare att bara använda trä.
– Pelare och balkar består av limträ och hisskärnor, bjälklag och bärande väggar är byggda av korslimmat trä. Över foajéer och scener spänner fackverk i trä vilket gör det möjligt att bygga med större spännvidder. Träskivorna, som blir enormt styva, prefabriceras på fabrik och monteras på bygget. Det finns enormt många fördelar med att använda korslimmat trä, det är bland annat betydligt lättare än betong vilket underlättar transporter och montage.
Eftersom det inte funnits något prejudikat har projektet varit utmanande från första början. Samtidigt har det lett till ett väldigt roligt och givande samarbete mellan olika parter, menar Robert Schmitz.
– Ledstjärnan genom hela projektet har varit att förverkliga visionerna om ett kulturhus som vågar och visa att Skellefteå är i framkant när det gäller hållbart byggande. Projektet visar att tekniken finns för att kunna bygga större komplexa projekt helt i trä. Sara Kulturhus är en både en inspiration och en kunskapsbank och kunskap är verkligen något som behövs i branschen, från alla parter, för att bäst kunna förstå och dra nytta av träets egenskaper.
Sara Kulturhus är byggt med virke från de vida skogarna runt Skellefteå, med korta och klimatsmarta transporter, och allt övrigt material är vägt på guldvåg, och har genomgått byggvarubedömning. Inga av de ämnen som finns i huset klassas som farliga och Sara Kulturhus kan stoltsera med Miljöbyggnad Guld.
I den lägre delen av byggnaden ryms kulturdelen, med flera scener och restauranger, i höghuset ryms hotellet. Taket kläs med solceller med batterier som möjliggör energilagring och delar av kulturhusets taklandskap är öppet för besökare som kan njuta av natur i stadsmiljö.
Energisystemet i huset har utvecklats av Skellefteå Kraft och ABB och systemet är självlärande, vilket innebär att det blir allt bättre med tiden tills det blir optimalt.
– Det blir ett fantastiskt klimatsmart hus som kommer att förbruka 700 000 kilowattimmar, kWh, mindre än om det hade försörjts med vanlig el och fjärrvärme. Hur mycket det handlar om förstår man kanske bäst när man betänker att en vanlig villa förbrukar ca 15 000 kWh, säger Håkan Högdahl, projektledare för Sara Kulturhus.
Byggnaden har väckt ett enormt intresse, både nationellt och internationellt, och har blivit omskrivet i flera internationella arkitekttidningar som ett av förra årets fem mest intressanta byggprojekt. I augusti 2020 var National Geographic på plats och filmade.
– Hela projektet med Sara Kulturhus är en spegling av vad Skellefteå vill. Inte nog med att det blir en av världens högsta träbyggnader – man har också skapat vad som kommer att bli en pulserande mötesplats med unika energilösningar och ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Att vi kan visa upp det, att vi har skapat detta, är helt fantastiskt, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.
FAKTA
SARA KULTURHUS
Area: ca 30 000 kvm
Höjd: ca 74 meter
Antal våningar: 20
Invigning: september 2021
Utmärkelser: Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018. Nominerat till WAF 2018 och MIPIM Awards 2018, kategori Best Futura Project