Vätgas visar vägen
Med sina unika förutsättningar kan Gävleborgsregionen gå i bräschen för ett integrerat vätgassamhälle. Anders Lundell, regional vätgaskoordinator på Region Gävleborg, berättar mer:
Gävleborg är, tillsammans med den stål och skogsindustri som sträcker sig in Bergslagen, en unik drivkraft för svensk hållbar omställning. Vårt län har en energiförsörjning som kommer från grön förnybar energi.
Kraftnätet räcker ännu till för det energibehov som finns men när det nu pågår en omställning till ett fossilt oberoende inom regionens stål industri och logistikcentra i hamnar och tunga transporter övergår till elektrifierade system lösningar ställs nya krav.
–Gävleborg går i bräschen genom att skapa sektorssamverkan. Genom att trycka på behovet av en snabbt utbyggd förnybar energiproduktion, förstärkta regionala och lokala kraftnät kan vi visa hur ett modernt och fossilt oberoende industrisamhälle fungerar, säger Anders Lundell
Vad får vätgassatsningen hos ovako för betydelse för den gröna omställningen?
–Ovakos satsning på en kraftfull elektrolysör för produktion av vätgas skapar möjlighet för transportsektorn att bli utsläppsfri. Genom att ersätta gasol och naturgas vid stålproduktion öppnar man möjligheter för sektorsamverkan.
Han berättar att en liknande utveckling ses även fler platser i Gävleborg och Dalarna:
–Investeringar i grön vätgas genom elektrolys, tank och laddstationer för elektrifierade trans porter och lokalt producerad el från vindkraft driver på takten i den gröna omställningen. Gävleborg är ett av Europas ledande ”Hydrogen Valleys”. Mid Sweden Hydrogen Valley är ett kluster där näringsliv och offentliga aktörer samverkar för att stärka det regionala företagens globala konkurrenskraft.
ÄVEN ANDRA AKTÖRER kommer att bli särskilt viktiga i omställningen till vätgas och en av dem är det nybildade kompetenscentrum där Högskolan i Gävle är ett av de drivande lärosätena.
–Namnet Resilient kompetenscentra antyder hur viktigt det är att vi bygger samhällssystem som gör sig mindre beroende av fossila och importerade energikällor. Genom att mer effektivt skapa sam verkan och bygga lokal produktion som kan lagra och balansera energi, tryggar vi vår industris behov av energi. Vi kan på det viset skapa grön syssel sättning med nya jobb och mer attraktiva samhällen för nästa generation. Intresset för att etablera sitt företag i vår region är en positiv signal på att Gävleborg är en föregångare och attraktiv etableringsregion, av slutar Anders Lundell.